Συμβουλή: Πληκτρολογήστε «@» πριν από το όνομα χρήστη για να βρείτε το χρήστη
Ακύρωση

Στοιχηματική: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσει ο αγώνας

Η στοιχηματική είναι μια επιχείρηση που ασχολείται με τα στοιχήματα. Ουσιαστικά, η στοιχηματική αξιολογεί την πιθανότητα συγκεκριμένου αποτελέσματος ενός γεγονότος και προσδίδει ένα συντελεστή (απόδοση) για κάθε ένα από τα πιθανά αποτελέσματα. Ο συντελεστής αυτός, είναι ένας αριθμός με τον οποίο πολλαπλασιάζεται το ποντάρισμα σε περίπτωση επιτυχίας. 


5b5088dd2c0e4_1532004573.jpg


Η βασική λειτουργία των στοιχηματικών είναι να δέχονται στοιχήματα (πονταρίσματα) για αθλητικά γεγονότα. Τα αθλητικά γεγονότα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, πέρα από τα δημοφιλή αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ και χόκεϊ, άλλα πιο εξεζητημένα αθλήματα όπως το γκολφ, το κρίκετ ή τα βελάκια. Το εύρος όμως δε σταματά εκεί. Μερικές στοιχηματικές δίνουν την ευκαιρία για στοιχηματισμό σε μεγάλα μη-αθλητικά γεγονότα, όπως πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα από όλο τον κόσμο.


Τι αθλητικά στοιχήματα προσφέρουν οι στοιχηματικές;


Για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει θα πρέπει να ποντάρει σε κάποιο από τα προσφερόμενα αποτελέσματα, το οποίο και στο τέλος να αποδειχθεί σωστό.


Οι στοιχηματικές προσφέρουν μια γκάμα αποτελεσμάτων για γεγονότα και ένα μεγάλο εύρος στοιχηματικών τύπων. Για παράδειγμα, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μπορεί κάποιος να στοιχηματίσει στη νίκη μιας ομάδας (στοίχημα στο αποτέλεσμα), στο σύνολο των γκολ του αγώνα ή στο σύνολο των γκολ της μιας ομάδας (στοίχημα στα σύνολα.), στη διαφορά των γκολ κτλ.. Σύνολο πόντων, gamesκαι άκυρα pucksσε μπάσκετ, τένις και χόκεϊ επί πάγου αντίστοιχα.


Επιπλέον, ένας παίκτης μπορεί να στοιχηματίσει σε ένα συγκεκριμένο γεγονός πριν (pre-game) ή και κατά τη διάρκεια του αγώνα (live). Στη δεύτερη περίπτωση (livebetting), είναι σημαντικό ο παίκτης να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, καθώς οι αποδόσεις αλλάζουν συνεχώς σύμφωνα με την εξέλιξη και την πρόοδο του αγώνα, το αποτέλεσμα και το χρόνο που απομένει μέχρι το τέλος. 


Το σύνολο των προτεινόμενων γεγονότων με όλα τα αποτελέσματα και τους συντελεστές αυτών των αποτελεσμάτων ονομάζεται bookmakerline. Επομένως, είναι καλό να αναζητά ο παίκτης την ενότητα ‘line’ στο site της στοιχηματικής, ώστε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Ποια είναι η αναλογία της στοιχηματικής;


Η στοιχηματική αποδίδει ένα συντελεστή για κάθε ξεχωριστό αποτέλεσμα (ενός γεγονότος) και με τον τρόπο αυτό καθορίζει το μέγεθος της αναμενόμενης νίκης.


Το μέγεθος της πληρωμής του παίκτη από τη στοιχηματική σε περίπτωση νίκης προσδιορίζεται εύκολα, πολλαπλασιάζοντας το ποσό που πονταρίστηκε με τον συντελεστή. 


Πρέπει να σημειωθεί πως το μέγεθος της πληρωμής και το κέρδος δεν είναι το ίδιο! Για να προσδιοριστεί το κέρδος, πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που πονταρίστηκε αρχικά – έτσι έχουμε το καθαρό κέρδος που προήρθε από το στοίχημα που κέρδισε.


Για παράδειγμα, για έναν αγώνα «Borussia– Schalke» προσφέρονται οι παρακάτω τιμές: 1.65 - 4.44 - 5.55 (νίκη της Borussia– ισοπαλία – νίκη της Schalke). Εάν ο παίκτης ποντάρει 100€ στην Borussia, το πιθανό καθαρό κέρδος θα είναι 65€ (100x1.65 -100=65)


Ο συντελεστής δε δείχνει μόνο το μέγεθος της πιθανής πληρωμής για τον παίκτη, αλλά εκφράζει την πιθανότητα του αποτελέσματος ενός γεγονότος, όπως εκτιμάται από τη στοιχηματική. Μικρότερος συντελεστής σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στοιχηματικής). Έτσι, στο παραπάνω παράδειγμα για τον αγώνα «Borussia– Schalke», είναι φανερό πως η Borussia έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει (εφόσον είναι μικρότερος ο συντελεστής) σύμφωνα με την εκτίμηση της στοιχηματικής. Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως, πως ο συντελεστής είναι μια εκτίμηση, μια αξιολόγηση και δε συμβαδίζει πάντα με την πραγματικότητα.


Οι πιθανότητες μπορεί να καταγράφονται σε διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τη χώρα στην οποία λειτουργεί μια στοιχηματική. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται δεκαδικά ψηφία για τους συντελεστές. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με άλλους τύπους συντελεστών μπορούν να βρεθούν στο άρθρο ‘’Αποδόσεις των στοιχηματικών: τύποι και μέθοδοι υπολογισμού’’.


Προσφορές Στοιχηματικών


Πολλές φορές οι στοιχηματικές  που λειτουργούν στο διαδίκτυο (online), ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να στοιχηματίσουν, προσφέροντας διάφορα μπόνους και προσφορές. Στην πιο συχνή τους μορφή, αυτά τα μπόνους είναι για αρχική κατάθεση (μπόνους καλωσορίσματος) ή μπόνους για δωρεάν στοιχήματα. 

 

Προσοχή: προτού κάποιος συμφωνήσει να αποδεχθεί ένα μπόνους από μια στοιχηματική, θα πρέπει πρώτα να διαβάσει προσεχτικά τους κανονισμούς της προσφοράς. 


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαθεσιμότητα του μπόνους για ανάληψη γίνεται μόνο αφού ο παίκτης έχει τοποθετήσει ένα συγκεκριμένο ποσό σε στοιχήματα. Πως λειτουργεί;


Για παράδειγμα, για την πίστωση ενός λογαριασμού (κατάθεση) για ένα ποσό των 10€, η στοιχηματική προσφέρει στον παίκτη μπόνους 100% το ποσό της κατάθεσης, επομένως 10€ επιπλέον. Όμως οι όροι της προσφοράς απαιτούν αυτό το μπόνους να πονταριστεί με τη μορφή πενταπλάσιου τζίρου από το ποσό που κατατέθηκε. Αυτό σημαίνει πως ο παίκτης για να μπορέσει να κάνει ανάληψη του μπόνους, θα πρέπει πρώτα να στοιχηματίσει ποσό όχι λιγότερο από 50€.


Στην περίπτωση μπόνους για δωρεάν στοίχημα, η στοιχηματική μπορεί να χρεώσει ένα συγκεκριμένο ποσό «εικονικών» χρημάτων στο λογαριασμό του παίκτη. Έτσι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο παίκτης να χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό είναι να στοιχηματίσει (να το τοποθετήσει σε στοιχήματα που προσφέρονται από την στοιχηματική). Εδώ και πάλι χρειάζεται προσοχή στους όρους της προσφοράς. Εάν το δωρεάν στοίχημα κερδηθεί, ο παίκτης θα λάβει στο λογαριασμό του μόνο το καθαρό κέρδος του στοιχήματος (το ποσό του στοιχήματος είναι εικονικό και δε μετατρέπεται σε πραγματικό χρήμα). Κατά κύριο λόγο, το κέρδος μετατρέπεται αμέσως σε διαθέσιμο ποσό ανάληψης.


Ποιο είναι το κέρδος της στοιχηματικής;


Μεγάλο μέρος από τα κέρδη της στοιχηματικής προέρχεται από τις ήττες των παικτών (τα στοιχήματα που δεν κερδήθηκαν). Όμως και οι συντελεστές των αποτελεσμάτων από μόνοι τους περιέχουν εγγυημένα κέρδη για την στοιχηματική.

 

Η στοιχηματική καθώς αξιολογεί την πιθανότητα κάθε αποτελέσματος και προσδιορίζει το συντελεστή για αυτά, αφήνει ένα περιθώριο το οποίο εγγυάται κέρδη ανεξαρτήτως του τελικού πραγματικού αποτελέσματος τους γεγονότος. 


Σε περίπτωση ενός αγώνα όπου οι δύο αντίπαλοι έχουν ίσες πιθανότητες νίκης, η αντικειμενική τιμή θα έπρεπε να είναι 2.0 για τη νίκη και των δύο αντιπάλων (50/50). Καμία στοιχηματική όμως δε θα προσφέρει αυτούς τους συντελεστές. Αντίθετα οι πιθανότητες θα είναι κάτω από 2.0, ακριβώς επειδή περιέχουν το περιθώριο (γκανιότα) για εγγυημένο κέρδος. 


Για να γίνουμε πιο σαφείς, παραθέτουμε ένα απλό παράδειγμα. Στον αγώνα τένις Del Potro– Nishikori, η στοιχηματική προσφέρει πιθανότητες 1.87-1.87 για νίκη και των δύο παικτών. Αυτό σημαίνει ότι η στοιχηματική εκτιμά πως οι πιθανότητες για νίκη και για τους δύο παίκτες είναι ίσες (50/50). Οι τιμές χωρίς τη γκανιότα στην περίπτωση αυτή θα ήταν 2.0—2.0 και το καθαρό κέρδος ενός στοιχήματος 100€ θα ήταν 100€. Όμως, αν λάβουμε υπόψιν μας τη γκανιότα, ένας παίκτης αντί για 100€, θα λάβει κέρδος 87€ (100x1.87 – 100) και το υπόλοιπο ποσό των 13€ θα πάει στη στοιχηματική. Αυτό το περιθώριο (γκανιότα) είναι το εγγυημένο κέρδος της. 


Που να απευθυνθείτε σε περίπτωση διαμάχης/διαφωνίας με τη στοιχηματική.

Κάθε στοιχηματικό site θα πρέπει να έχει το δικό της κέντρο υποστήριξης πελατών, στο οποίο οι πελάτες απευθύνονται είτε για ερωτήσεις που έχουν είτε για διαφωνίες με την ίδια την στοιχηματική.

Εάν ένας παίκτης έχει στοιχηματίσει με μια Ελληνική στοιχηματική αλλά δε μπόρεσε να επιλύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα μέσα από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, τότε μπορεί να ζητήσει βοήθεια από το δικό μας site. Στην ενότητα, αξιολόγηση των νόμιμων στοιχηματικών, επιλέξτε αυτήν με την οποία προέκυψε η διαμάχη και αφήστε το παράπονο σας για αναθεώρηση της στοιχηματικής αυτής.

Χρησιμοποιούμε cookies για την υλοποίηση των υπηρεσιών της ιστοσελίδας μας και για τη συλλογή δεδομένων για να μάθουμε πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με αυτές. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", συναινείτε στη χρήση των cookies. 
Επιπρόσθετες πληροφορίες
Αποδοχή