Αποδόσεις: τύποι και μέθοδοι υπολογισμού

Οι αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές εκφράζουν την πιθανότητα ενός αποτελέσματος σύμφωνα με την υποκειμενική κρίση των ίδιων και άλλων παραγόντων. Οι αποδόσεις υπάρχουν όσο υπάρχουν και οι στοιχηματικές και όπως είναι φυσικό, τα στοιχήματα είναι αδύνατα χωρίς αυτές.

Οι πρόγονοι των σύγχρονων στοιχηματικών site δούλευαν για αιώνες σε όλες τις ηπείρους και έτσι έχουν διαμορφώσει τους διάφορους τύπους των αποδόσεων που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Στην πράξη όμως υπάρχουν τρεις δημοφιλείς τύποι αποδόσεων που χρησιμοποιούνται: ο Αγγλικός τύπος, ο Ευρωπαϊκός τύπος και ο Αμερικανικός τύπος. Παρακάτω αναλύονται οι διαφορές και οι ομοιότητες τους, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους.

Αγγλικές Αποδόσεις (Κλασματικές)

Πιστεύεται πως η πατρίδα των ανεξάρτητων στοιχηματικών, που ειδικεύονται στην αποδοχή στοιχημάτων σε «βιομηχανικό όγκο» είναι η Αγγλία και επομένως είναι λογικό η χώρα αυτή να έχει δημιουργήσει το δικό της τύπο αποδόσεων. Ο Αγγλικός τύπος είναι πολύ διαδεδομένος σήμερα χάρη στη χρήση του από τους Βρετανικούς στοιχηματικούς οργανισμούς και την τήρηση της παράδοσης των προγόνων τους.

Σχεδόν όλες οι αγγλικές στοιχηματικές προσφέρουν Αγγλικού τύπου αποδόσεις στις αγορές τους (lines) ως προεπιλογή. Οι αποδόσεις αυτές έχουν κλασματική μορφή (για παράδειγμα 20/4). Αυτό δείχνει την αναλογία του καθαρού κέρδους ως προς το μέγεθος του στοιχήματος. Συγκεκριμένα, ένα στοίχημα 4 λιρών, θα αποφέρει πιθανά κέρδη 20 λιρών. Ο συντελεστής 20/4 είναι παρόμοιος με το συνηθισμένο συντελεστή 6.00. Για να μετατρέψουμε τον αγγλικό συντελεστή στο πιο παραδοσιακό συντελεστή με δεκαδικά ψηφία, πρέπει να διαιρέσουμε τον αριθμητή με τον παρανομαστή και να προσθέσουμε τον αριθμό 1 στο αποτέλεσμα.

Παράδειγμα: 20/4 = 20 : 4 + 1 = 6

Ευρωπαϊκές Αποδόσεις (Δεκαδικές)

Οι Ευρωπαϊκές αποδόσεις γεννήθηκαν όταν οι στοιχηματικές άρχισαν να επεκτείνονται από την Αγγλία στη γειτονική Γαλλία, από όπου και επεκτάθηκαν περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Αρχικά, μόνο Αγγλικές στοιχηματικές λειτουργούσαν στην περιοχή των Δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όμως με το πέρασμα του χρόνου, οι Γερμανικές και Γαλλικές στοιχηματικές αποδείχθηκαν σημαντικοί ανταγωνιστές των Αγγλικών.

Πολλές από τις νέες στοιχηματικές, θεωρώντας τον υπολογισμό του Αγγλικού συντελεστή πολύπλοκο, δημιούργησαν το συντελεστή με τη μορφή δεκαδικών ψηφίων (Ευρωπαϊκός τύπος). Σήμερα οι Ευρωπαϊκές αποδόσεις είναι υποχρεωτικές σε όλες τις στοιχηματικές (όχι πάντα ως προεπιλογή) ανεξαιρέτως και ο μόνος, αποκλειστικός τύπος αποδόσεων σε πολλές από αυτές. Οι Ευρωπαϊκές αποδόσεις αναγράφονται με τη μορφή δεκαδικών ψηφίων – όπως 2.00, 4.30 κτλ.

Αμερικάνικες Αποδόσεις

Ο πιο σπάνιος και πολύπλοκος τύπος αποδόσεων είναι ο Αμερικάνικος, που γεννήθηκε στη χώρα λίγα χρόνια μετά την δήλωση της ανεξαρτησίας της.

Οι Αμερικάνικες αποδόσεις πολύ γρήγορα διαδόθηκαν στα τοπικά στοιχηματικά κέντρα και η βασική του διαφοροποίηση είναι η χρήση συμβόλων ("+" ή "-") πριν το ψηφίο, που δείχνουν πόσα χρήματα πρέπει ο παίκτης να στοιχηματίσει για να προκύψει κέρδος $100 από ένα γεγονός που είναι φαβορί. Μια απόδοση -105 για παράδειγμα, δείχνει πως ο παίκτης πρέπει να ποντάρει $105, για να έχει καθαρό κέρδος $100. Αυτό αντιστοιχεί στην Δεκαδική απόδοση 1.95. Αντίθετα, μια απόδοση με θετικό πρόσημο +110, δείχνει πως ο παίκτης πρέπει να ποντάρει $100, για να έχει καθαρό κέρδος $110. Σε πολλούς παίκτες είναι δυσνόητες αυτές οι αποδόσεις, αλλά ευτυχώς οι περισσότερες στοιχηματικές που χρησιμοποιούν αυτό τον τύπο αποδόσεων, προσφέρουν και εναλλακτικές αποδόσεις (Ευρωπαϊκές ή Αγγλικές).

Copy the token