Στοίχημα στο Μπάσκετ: πως να παίξετε, αγορές και στρατηγική

Το μπάσκετ μαζί με το baseball και το χόκεϊ, είναι ίσως το διασημότερο αγώνισμα της Βόρειας Αμερικής. Τα στοιχήματα στο μπάσκετ έχουν μεγάλο μέρος των συνολικών στοιχημάτων σε αθλήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι αγώνες των μεγαλύτερων κατηγοριών διεξάγονται στη Β. Αμερική αλλά και στο ότι στο line του μπάσκετ υπάρχει μεγάλος αριθμός ίσων πιθανοτήτων για τα διάφορα αποτελέσματα. 

Η πλειοψηφία των επαγγελματιών παικτών, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στην Αμερική, ποντάρουν σε τέτοια (διχοτομημένα) στοιχήματα για να μπορέσουν να βγάλουν κέρδος. Σε κάθε αγώνα μπάσκετ υπάρχουν τουλάχιστον δύο ‘γεγονότα’ με ίσες πιθανότητες που μπορεί να ποντάρει κάποιος – χάντικαπ και σύνολα. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του μπάσκετ που το κάνει τόσο δημοφιλές όσον αφορά στα μεγάλα πονταρίσματα. 

Πλεονεκτήματα

Μεγάλος αριθμός γεγονότων με ίσες πιθανότητες: Όπως προαναφέρθηκε, το μπάσκετ είναι το πιο κατάλληλο άθλημα για τους αρχάριους να ποντάρουν σε γεγονότα με ίσες πιθανότητες. 

Μεγάλα όρια στο NBA: Οι μεγαλύτεροι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και των παικτών της Αμερικής, παραδοσιακά παίζουν στο NBA μεγάλα ποσά. Οι στοιχηματικές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις πιο κατάλληλες συνθήκες για τους παίκτες στοιχημάτων στο μπάσκετ, προσφέρουν πολύ γενναιόδωρα όρια στα βασικά αποτελέσματα, στα χάντικαπ και στα σύνολα. Αυτό είναι κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων δυτικών στοιχηματικών site. Άλλες στοιχηματικές προσφέρουν όρια όχι μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρονται στη Euroleague ή σε άλλες διοργανώσεις. 

Χαμηλή γκανιότα στο NBA: Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των στοιχηματικών site για μεγάλους παίκτες (πελάτες) είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλες έχουν πολύ χαμηλή γκανιότα σε αγώνες του NBA συγκριτικά με αυτή των υπολοίπων στοιχημάτων και αθλημάτων. 

Τακτικότητα των αγώνων: Οι ομάδες μπάσκετ παίζουν περίπου δύο με τέσσερις αγώνες κάθε εβδομάδα και αυτό από μόνο του κάνει το άθλημα κατάλληλο για στατιστική ανάλυση – ένα δείγμα αγώνων NBA μπορεί να είναι αρκετό να επιτρέψει την σωστή πρόβλεψη. Επιπλέον, το NBA είναι ο μόνος διαγωνισμός που διεξάγεται οποιαδήποτε ημέρα, ακόμα και τις γιορτές – ακόμα και στις 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου κάθε χρόνο υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 αγώνες. 

Μειονεκτήματα

Χαμηλά όρια και χαμηλές αποδόσεις στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Σε αντίθεση με τους αγώνες NBA, στους αγώνες Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και Πρωταθλήματος τα όρια πονταρίσματος είναι μέτρια και οι αποδόσεις είναι συνήθως 3-5 πόντους πιο κάτω. Αυτό κάνει το στοίχημα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις όχι και τόσο κερδοφόρο. 

Περιορισμένο εύρος στοιχημάτων: Οι περισσότερες στοιχηματικές προσφέρουν μια πιο περιορισμένη λίστα αγώνων μπάσκετ. Πολλές έχουν μόνο αποτελέσματα, σύνολα και χάντικαπ. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ικανοποιητικά αυτά, παίκτες που έχουν συνηθίσει να στοιχηματίζουν στο ποδόσφαιρο (όπου υπάρχει μεγάλο εύρος στοιχημάτων) τα βρίσκουν πολύ λίγα. 

Αγορές

Αποτελέσματα: Ο αριθμός των αποτελεσμάτων που προσφέρεται στο μπάσκετ εξαρτάται από τη στοιχηματική. Μερικές, ανοίγουν τρία βασικά αποτελέσματα: 1, Χ, 2 και προσθέτουν τη νίκη στην παράταση, ενώ άλλες προσφέρουν μόνο δύο αποτελέσματα: 1 και 2 που σημαίνει πως σε περίπτωση ισοπαλίας ο νικητής θα κριθεί στην παράταση. Πριν στοιχηματίσει κάποιος στο μπάσκετ θα πρέπει να κατανοήσει ποιόν από τους δύο παραπάνω τρόπους ακολουθεί η κάθε στοιχηματική. 

Χάντικαπ: Το χάντικαπ στο μπάσκετ εκφράζει τη διαφορά στο τελικό σκορ υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας. Ο παίκτης καλείται να προβλέψει εάν η διαφορά είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη της συγκεκριμένης αξίας. Εάν για παράδειγμα κάποιος ποντάρει σε μια ομάδα με -5.5 χάντικαπ, τότε θα κερδίσει στην περίπτωση που η ομάδα νικήσει με τουλάχιστον 6 πόντους διαφορά. Εάν ποντάρει στην ομάδα με +5.5 χάντικαπ, τότε θα κερδίσει στην περίπτωση που η ομάδα δεν χάσει με περισσότερους από 5 πόντους διαφορά. Οι περισσότερες στοιχηματικές προσφέρουν εναλλακτικά χάντικαπ όπου στις περισσότερες περιπτώσεις η απόδοση πέφτει 8-10 μονάδες ανά πόντο χάντικαπ.

Σύνολα: Εδώ ο παίκτης καλείται να προβλέψει εάν το τελικό σκορ ενός αγώνα θα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από μια συγκεκριμένη τιμή. Τις περισσότερες φορές οι αποδόσεις για «over» και «under» είναι ίδιες. Όπως και στο χάντικαπ, ο παίκτης μπορεί να παίξει κι εδώ σε εναλλακτικά lines. Η αλλαγή των αποδόσεων σε αυτή την περίπτωση είναι ανάλογη της αλλαγής των συνόλων.

Άλλα στοιχήματα: Οι περισσότερες στοιχηματικές προσφέρουν και επιπλέον επιλογές για τους πελάτες τους. Για παράδειγμα: νικητής του κάθε τετάρτου, σύνολα σε κάθε τέταρτο, σύνολα κάθε ομάδας ξεχωριστά, σύνολα για κάθε κορυφαίο παίκτη, την ύπαρξη παράτασης κτλ. 

Αναλύσεις πριν τον αγώνα (pre-game)

Η ανάλυση των αγώνων μπάσκετ σε pre-game επίπεδο είναι κάπως πιο εύκολη από αυτή του ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι οι ομάδες στο μπάσκετ είναι 2-3 φορές μικρότερες και παίζουν πολύ πιο συχνά, πράγμα που δίνει περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες και τους αντιπάλους. 

Η τρέχουσα κατάσταση των αντίπαλων ομάδων: Στο μπάσκετ μπορεί κάποιος να πάρει σημαντικές πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση των ομάδων ευκολότερα από ότι σε άλλο άθλημα για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, στο μπάσκετ οι αγώνες δεν ακυρώνονται συχνά και έτσι κάποιος μπορεί να έχει εικόνα των ομάδων. Δεύτερον, κάθε ομάδα παίζει περίπου 2-3 αγώνες την εβδομάδα και έτσι ένας παίκτης μπορεί να έχει μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη και ενημερωμένη εικόνα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα στατιστικά των αγώνων εντός και εκτός έδρας καθώς στο μπάσκετ ο τόπος διεξαγωγής είναι πολύ σημαντικός και πολλές φορές καθοριστικός στο αποτέλεσμα. Επομένως χρειάζεται να αναλύσει κανείς διαφορετικά τους αγώνες εντός και εκτός έδρας. 

Το ιστορικό των αναμετρήσεων: Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ιστορικό των αναμετρήσεων δύο ομάδων. Πολλές φορές η επίδοση των ομάδων στις τρεις-τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις μεταξύ τους μπορούν να δώσουν πολύ σημαντικότερες και ουσιαστικότερες πληροφορίες, από ότι η συμμετοχή τους σε αγώνες με άλλες ομάδες γενικά. Είναι η μεταξύ τους αναμέτρηση που μετράει πιο πολύ. Επίσης σημαντικό εδώ είναι να κοιτάει κανείς το που διεξάγονται οι αγώνες (εκτός ή εντός έδρας) γιατί όπως προαναφέρθηκε έχει μεγάλη διαφορά. 

Θέση και κίνητρο: Φυσικά δε μπορεί κανείς να παραβλέψει το κίνητρο των ομάδων στο μπάσκετ. Πρέπει κάποιος να αξιολογήσει το κίνητρο μιας ομάδας για έναν επερχόμενο αγώνα ώστε να σιγουρευτεί πως δεν ποντάρει σε μια ομάδα που είναι αντίπαλη σε μια άλλη που θέλει πολύ τη νίκη. 

Λίστα τραυματισμών και αποκλεισμών: Οι τραυματισμοί και οι αποκλεισμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στο μπάσκετ δεδομένου του φορτωμένου προγράμματος των αγώνων. Ένας παίκτης πρέπει να είναι ενήμερος και να ψάχνει πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στη σύνθεση των ομάδων.

Copy the token