Στοίχημα στα e-sports (Dota 2): όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί τα αγωνίσματα στον κυβερνοχώρο δε μπορούν να αγνοούνται πλέον;

Υπάρχει έντονη ανάπτυξη των e-sports τα τελευταία χρόνια: νέα δεδομένα δημιουργούνται, οι διοργανώσεις μεγαλώνουν, ο αριθμός των επαγγελματιών παικτών αλλά και των ερασιτεχνών μεγαλώνει και τα ποσά που σχετίζονται με τα e-sportsολοένα και αυξάνονται. Για παράδειγμα το 2016 το βραβείο για το βασικό τουρνουά «The International” ήταν $ 20,770,460.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: ο Γιάννης Βαρουφάκης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ήταν ο σύμβουλος για την ψηφιακή οικονομία του Dota 2.

Παράλληλα με την ανάπτυξη των e-sports, αναπτύχθηκε και το ενδιαφέρον των στοιχηματικών για τέτοιους αγώνες. Έτσι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα στοιχήματα για e-sports μπορεί να βρει κάποιος στα διάφορα στοιχηματικά site.

Πλεονεκτήματα

Οι δυσκολίες των στοιχηματικών – τα πλεονεκτήματα των παικτών

Με ποιο τρόπο προσδιορίζουν τις αποδόσεις σε ένα γεγονός οι στοιχηματικές; Καθώς υπολογίζουν τις αποδόσεις, πολλά κριτήρια και δείκτες λαμβάνονται υπόψιν, όμως το πιο σημαντικό ρόλο κατέχουν οι στατιστικές των ομάδων και οι παίκτες.

Σε επαγγελματικά e-sports, είναι ελάχιστες οι ομάδες που διατηρούν τη σύνθεση τους για τουλάχιστον ένα χρόνο. Κατά διαστήματα νέες ομάδες δημιουργούνται από παίκτες που έχουν φύγει από την παλιά τους ομάδα ή που η ομάδα τους διαλύθηκε. Νεαροί παίκτες εμφανίζονται στις Juniorκατηγορίες και πολλές φορές ανακαλύπτονται από πιο έμπειρους, παλιούς παίκτες και φτιάχνουν καινούριες ομάδες. Αυτή η συνεχής ροή νέων παικτών δημιουργεί προβλήματα στις στοιχηματικές όσον αφορά στη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τις ομάδες – έτσι η δυσκολία των στοιχηματικών γίνεται πλεονέκτημα για αυτόν που παίζει στοίχημα.

Συχνά οι αποδόσεις για τα φαβορί απέναντι σε τέτοιες «νέες» ομάδες κυμαίνονται στο 1.2. Εν τω μεταξύ, οι νέες ομάδες, παίρνουν μέρος στα τουρνουά και πολλές φορές φέρνουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Τα απρόβλεπτα αποτελέσματα δεν οφείλονται μόνο στην έμπνευση των νέων ομάδων και στη δυσκολία συλλογής στατιστικών στοιχείων. Είναι γεγονός ότι το Dota 2 είναι περίπλοκο όχι μόνο για τους παίκτες, αλλά και για τους ίδιους τους δημιουργούς. Υπάρχουν πάντα αδήλωτες στρατηγικές, αστάθειες στο παιχνίδι που διάφορα Patches προσπαθούν να διορθώσουν. Τα συνεχή patches είναι ένας άλλος λόγος που οι ‘αρχάριοι’ παίκτες και ομάδες παίρνουν συχνά αν όχι το πρώτο, ένα τουλάχιστον έπαθλο νικώντας αυτές τις ομάδες που θεωρούνται φαβορί.

Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών, μερικές φορές μπορούμε να δούμε διαφορετικές αποδόσεις ακόμα και για το ίδιο γεγονός. Αυτό δείχνει το πρόβλημα που έχουν οι στοιχηματικές, το οποίο όμως γίνεται ευκαιρία για αυτούς που έχουν αρκετές πληροφορίες.

Ευκολία στην ανάλυση του αγώνα

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αθλήματα, στο Dota 2 ένας παίκτης έχει επιπλέον επιλογές για τη σωστή ανάλυση των αγώνων.

Για παράδειγμα, υπάρχει το «Dota TV» που βρίσκεται στην ενότητα «View» και που περιέχει μια λίστα με όλους τους αγώνες που παίζονται. Στην κορυφή βρίσκονται οι αγώνες των παικτών με την υψηλότερη βαθμολογία (γνωστοί ως «mmr»), που είναι κυρίως επαγγελματίες ή διάσημοι παίκτες.

Σκεφτείτε ότι φοράτε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και βλέπετε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με τα μάτια του Neymar. Παίρνετε την μπάλα, κοιτάτε προς την περιοχή πέναλτι, βλέπετε τον Messi, του δίνετε πάσα, τον κοιτάτε πάλι, τρέχετε στον αμυντικό κτλ. Βλέπετε πρώτα τα δίχτυα του τέρματος να κουνιούνται και μετά το κύμα των οπαδών στο σημείο που δώσατε την πάσα. Στο Dota αυτό είναι πιθανό!

Ναι, χρειάζεται μόνο να επιλέξετε το «player’s eyes», να μετακινήσετε τον κέρσορα σας στη γωνία της οθόνης και ξαφνικά όλες τις επιλογές, τα κουμπιά και τις ενέργειες του παίκτη θα τις έχετε στο μόνιτορ σας. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο: μπορείτε να κάνετε ανάλυση του τελευταίου αγώνα τουρνουά δέκα φορές μέσα από τα μάτια όλων των παικτών και να παρακολουθήσετε κάποιον να προπονείται για αγώνα βαθμολόγησης. Έτσι μπορείτε να παρατηρήσετε τη φόρμα των παικτών και την ικανότητα τους («skill»)

Όλο αυτό συμπληρώνεται από τις πολλές ροές στο κανάλι twitch, όπου οι παίκτες μεταδίδουν τους εαυτούς τους και τις οθόνες τους (αυτό είναι όπως στο ποδόσφαιρο που ο Christiano Ronaldo μεταδίδει ζωντανά στο Periscope από τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Live Στοίχημα

Το ζωντανό στοίχημα στα e-sports έχουν ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα.

Ο αγώνας ξεκινά με την επιλογή πέντε χαρακτήρων που θα παίξουν μαζί (ομάδα). Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει την απαγόρευση επιλογής κάποιων συγκεκριμένων χαρακτήρων. Επίσης αυτό το στάδιο πολύ συχνά προκαθορίζει την πορεία του αγώνα και υιοθετείται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί: αν η ομάδα θέλει να τελειώσει τον αγώνα γρήγορα ή να κάνει πιο δυνατό αγώνα, αν οι παίκτες θα έχουν πλεονέκτημα στο χρυσό, θα καταστρέφουν κτίρια ή αν θα ψάξουν για εχθρούς στο χάρτη και θα κερδίσουν χρήματα εμποδίζοντας τους.

Αυτό δεν είναι το ίδιο όπως στην περίπτωση του ποδοσφαίρου – όπου οι χαρακτήρες μπορούν να αλλάξουν με μια κάρτα. Αναλύοντας τα «peaks» και «bans» μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για το αποτέλεσμα και να βρει καλές αποδόσεις στο Live.

Μειονεκτήματα

Δεν γίνονται συχνά μεγάλα τουρνουά

Τα μεγάλα τουρνουά είναι αυτά που έχουν βραβείο κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια όπως και αυτά στα οποία η συμμετοχή μπορεί να επηρεάσει την πρόσκληση στα βασικά τουρνουά της χρονιάς από την Valve.

Το βασικό τουρνουά μιας χρονιάς είναι το «The International» και διεξάγεται στη διάρκεια μιας εβδομάδας. 

Ο υπόλοιπος χρόνος διαιρείτε σε τρία μεγάλα τουρνουά με βραβείο $ 3,000,000, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 2-3 μικρότερα τουρνουά όπως το Starladder, Dotapit, ESL που είναι γνωστά στον κόσμο από άλλα σπορ στον κυβερνοχώρο (CS:GO, LOL, Heart Stone κτλ.). Οι πιο δυνατές ομάδες συμμετέχουν σε αυτά.

Πολλοί έμπειροι παίκτες πιστεύουν ότι το στοίχημα αξίζει μόνο σε αυτά τα τουρνουά. Πρώτα απ’ όλα στο τουρνουά των $5.000 οι ομάδες δεν παίζουν στο μέγιστο των ικανοτήτων και των δυνάμεων τους. Δεύτερον, μερικές ομάδες δε συμμετέχουν αυτούσιες, αλλά έχουν αναπληρωματικούς παίκτες αντί των επίσημων παικτών και αυτό είναι δύσκολο να το ανιχνεύσει κανείς. Είναι σαν να παίζουν αγώνα οι φίλοι του Ronaldo με τους φίλους του Zidane!

Σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται η Κινέζικη κατηγορία να ισορροπήσει τα πράγματα. Υπάρχουν τουρνουά που διεξάγονται τακτικά, όπως για παράδειγμα το DPL που κρατά πολύ καιρό και είναι σαν το Πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο. Προσέξτε όμως το Κινέζικο Dota 2 γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο.

Απαραίτητη η προσωπική εμπειρία στο παιχνίδι

Για να μπορέσει κάποιος να στοιχηματίσει σε ένα άθλημα θα πρέπει να έχει γνώση σε αυτό. Τα e-sports δεν είναι εξαίρεση και έτσι για να στοιχηματίσει κάποιος στο Dota 2 χρειάζεται γνώση και εμπειρία ή τουλάχιστον κατανόηση του παιχνιδιού. Αυτό μπορεί να γίνει από τον καθέναν, όμως για να μπορέσει κάποιος σοβαρά να ασχοληθεί με την πρόβλεψη των αγώνων απαιτείται χρόνος.

Live στοίχημα

Παραπάνω μιλήσαμε για το πλεονέκτημα του live στοιχήματος, αλλά όπως είπαμε έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αυτό είναι πως στα αθλήματα στον κυβερνοχώρο το ‘live’ δεν είναι σωστά σχεδιασμένο. Το line κλείνει μετά την έναρξη του παιχνιδιού και πολλές φορές πριν επιλεχθεί ο τελευταίος ήρωας.

Αγορές στοιχήματος

Οι στοιχηματικές δεν προσφέρουν μεγάλη ποικιλία στοιχηματικών επιλογών για τα e-sports γενικά αλλά και για το Dota 2 ειδικά. Η προσφορά περιορίζεται κυρίως σε στοιχήματα στο αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα: 1, X, 2

Τα πάντα εξαρτώνται από τη μορφή του τουρνουά. Για την αγορά ¨best of 1¨ δεν αλλάζει κάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι ομάδες παίζουν για το ¨best of 3¨ (3 πρώτες θέσεις) ή για το ¨up to 2 wins¨ (πρώτος στις 2 νίκες) που είναι όπως η αγορά πρώτος στα 2 σετ στο τένις. Υπάρχουν αποδόσεις είτε για απλή νίκη είτε για νίκη με τουλάχιστον ένα παιχνίδι (card), όπως επίσης για σύνολα παιχνιδιών.

Χάντικαπ: -1.5 και +1.5

Τα χάντικαπ είναι πολύ διαδεδομένα στα e-sports. Εδώ μπορεί κάποιος να βρει ενδιαφέρουσες επιλογές όπως: αποδόσεις για 2.0 και -1.5 μπορεί να είναι διαφορετικές και επομένως προς όφελος ενός παίκτη.

Στατιστικά

Πολλές φορές, οι στοιχηματικές δέχονται πονταρίσματα στο αποτέλεσμα στατιστικών ενός αγώνα. Αυτό περιλαμβάνει το «first murder» (πρώτη δολοφονία), τις 10 πρώτες δολοφονίες, το συνολικό αριθμό δολοφονιών και τη διάρκεια.

Ανάλυση πριν τον αγώνα (Pre-game)

Η ανάλυση αγώνων Dota 2 είναι δύσκολη. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς το σύστημα για την επιλογή ηρώων, να γνωρίζει τους ήρωες που θα παίξουν οι παίκτες καθώς και τους αντιπάλους που δεν θέλουν να έχουν.

Για τη συλλογή τέτοιων στοιχείων πολλές επαγγελματικές ομάδες έχουν έναν ειδικό. Υπάρχει το site dotabuff.com που περιέχει πληροφορίες για τους αγώνες – wiki.teamliquid.net. Επίσης όλοι οι αγώνες υπάρχουν στο Dota TV μέσα στο ίδιο το παιχνίδι, όμως για μερικά τουρνουά υπάρχει χρέωση και απαιτείται εισιτήριο για τους αγώνες.

Βασικό λεξιλόγιο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το Dota 2

Card: ένα παιχνίδι. Οι περισσότεροι αγώνες αποτελούνται από μια σειρά παιχνιδιών: έως 2 με 3 νίκες.

Hero: ο χαρακτήρας του παιχνιδιού που επιλέγει να παίξει κάποιος. Για τους επίσημους αγώνες υπάρχουν 109 επιλογές

Draft: η επιλογή των πέντε χαρακτήρων για ένα παιχνίδι

Peak: η επιλογή συγκεκριμένου ήρωα

Ban: ο αποκλεισμός συγκεκριμένου ήρωα

First Blood: η πρώτη δολοφονία ή το πρώτο αίμα στο χάρτη

HP, Hit Points: ζωή, μέτρηση της ζωής (υγεία)

MP, Manapoints: μέτρηση της μαγικής ενέργειας (mana)

Designers: τις περισσότερες φορές οι ήρωες των μάγων έχουν τα δικά τους ξόρκια που μπορούν να ακινητοποιήσουν και να παραλύσουν τον εχθρό για λίγο

Supporters: οι ήρωες που υποστηρίζουν την ομάδα τους. Τα ξόρκια τους μεγαλώνουν τις δυνατότητες της ομάδας

Damage: οι ήρωες που προκαλούν ζημιά στην ομάδα

Tanks: οι ήρωες που έχουν μεγάλο αποθεματικό υγείας και προσπαθούν να πάρουν τη μεγαλύτερη ζημιά από τον εχθρό

Copy the token