Στοίχημα στο MMA (Mixed Martial Arts): αγορές και βασικά χαρακτηριστικά

Το ΜΜΑ είναι ένα σχετικά νέο άθλημα που στη σημερινή του μορφή αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 και απέκτησε επαγγελματικό status στα μέσα της ίδιας δεκαετίας. Το όνομα MMA δόθηκε από έναν από τους δημιουργούς του αθλήματος, τον Rick Blum.

Το καινούριο άθλημα άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς με τη δημιουργία οργανώσεων όπως το UFC (Ultimate Fighting Championship), Pride και Bellator. Η κοινή ονομασία του ΜΜΑ, «αγώνες χωρίς κανόνες» δεν ισχύει, καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι κάθε χρόνο γίνονται και πιο αυστηροί έτσι ώστε να γίνει το άθλημα πιο προσιτό στο ευρύ κοινό.

Με την ανάπτυξη του ΜΜΑ, αναπτύχθηκε και το ενδιαφέρον των στοιχηματικών να προσφέρουν στοιχήματα στο άθλημα. Αρχικά δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση (μικρά πονταρίσματα κυρίως) αλλά σταδιακά το ΜΜΑ απόκτησε το δικό του κοινό. Η διασκέδαση ανεβάζει την αδρεναλίνη στο στοίχημα στο ΜΜΑ.

Αγορές στοιχήματος

Αποτέλεσμα: Όπως και στην περίπτωση της πυγμαχίας, οι στοιχηματικές  προσφέρουν κατά κύριο λόγο στοιχηματικές επιλογές για το αποτέλεσμα ενός αγώνα, δηλαδή ποντάρισμα στη νίκη του ενός ή του άλλου αντιπάλου.

Η ισοπαλία στο ΜΜΑ είναι σπάνια και έτσι οι στοιχηματικές δε συνηθίζουν να δίνουν τιμές για αυτό το αποτέλεσμα, οπότε ο παίκτης θα πρέπει να μελετήσει του όρους της κάθε στοιχηματικής για το πως υπολογίζεται το στοίχημα εάν ο αγώνας έρθει ισοπαλία.

Σύνολα των γύρων: Εάν οι αθλητές είναι ισάξιοι και έχουν σχεδόν ίσες ικανότητες, οι στοιχηματικές μπορεί να προσφέρουν στοίχημα στα σύνολα των γύρων.

Σημείωση: ένας κανονικός ΜΜΑ αγώνας διαρκεί τρεις γύρους των 5 λεπτών. Όμως οι αγώνες για τίτλους (όπως ο αγώνας για τον τίτλο του πρωταθλητή) διαρκούν συνήθως 5 γύρους των 5 λεπτών. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια για το στοίχημα στα σύνολα των γύρων στο ΜΜΑ.

Όταν θέλει κάποιος να στοιχηματίσει στα σύνολα των γύρων, αξίζει να μελετήσει την τεχνική του κάθε αθλητή ξεχωριστά. Αν οι αθλητές είναι ενεργοί στον αγώνα, τότε ο αγώνας θα τελειώσει πιθανότατα πριν τον προκαθορισμένο χρόνο, ενώ αν είναι πιο αμυντικοί και προσπαθούν να αποφύγουν τον αντίπαλό τους, τότε ο αγώνας πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του προκαθορισμένου χρόνου.

Πρώιμο αποτέλεσμα αγώνα: Αυτό είναι ένα στοίχημα που προσφέρεται συχνά από τις στοιχηματικές, καθώς το ΜΜΑ είναι ένα σκληρό άθλημα και πολλές φορές οι αγώνες τελειώνουν γρηγορότερα με τη νίκη ενός εκ των δύο αντιπάλων. Αυτό το στοίχημα κερδίζεται στην περίπτωση που ο αγώνας δε διαρκέσει όλους τους προκαθορισμένους γύρους.

Σε αυτό το στοίχημα υπάρχει ένα ιδιαίτερο στοιχείο, την πρώιμη λήξη ενός αγώνα λόγω τραυματισμού ενός εκ των δύο αντιπάλων την αξιολογεί διαφορετικά η κάθε στοιχηματική. Σε μερικές, το ποντάρισμα στο πρώιμο αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση θα επιστραφεί ενώ σε άλλες μπορεί να χαθεί.

Μέθοδος νίκης: Σύμφωνα με τους κανόνες του αθλήματος, οι μέθοδοι της νίκης μπορεί να είναι διάφορες, στις σύντομες μεθόδους περιλαμβάνονται το νοκ-άουτ, το τεχνικό νοκ-άουτ και η εθελοντική εγκατάλειψη. Στις νίκες που έχουν παιχτεί όλοι οι γύροι παίζει ρόλο η απόφαση του διαιτητή.

Στην περίπτωση ενός σημαντικού αγώνα ή αγώνα για τον τίτλο, οι στοιχηματικές αυξάνουν τις προσφερόμενες αγορές. Σε αυτούς τους αγώνες μπορούν να βρεθούν αποδόσεις για κάθε γύρο ξεχωριστά ή και για την μέθοδο νίκης σε κάθε γύρο.

Πως να στοιχηματίσετε σωστά στο ΜΜΑ

Το στοίχημα στο ΜΜΑ έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως και σε κάθε άθλημα, δεν πρέπει να πιστέψει κάποιος ότι οι στοιχηματικές έχουν κάνει λάθος και έχουν επιλέξει λανθασμένες αποδόσεις. Κάθε απόδοση έχει βάση και αιτιολογία.

Κανονισμοί

Πριν ένας παίκτης αποφασίσει να ποντάρει σε έναν αγώνα ΜΜΑ θα πρέπει πρώτα να μελετήσει τις διοργανώσεις (όπως UFC, Bellator κτλ.) και τους κανονισμούς τους. Είναι απογοητευτικό να κάνει κάποιος μια σωστή ανάλυση ενός αγώνα αλλά να χάσει ένα στοίχημα, επειδή απλά έχει παραβλέψει τους κανονισμούς της διοργάνωσης. Επομένως είναι σημαντικό να μελετά κανείς όλους τους σχετικούς κανόνες.

Ιστορικό των αναμετρήσεων και κατάσταση των αθλητών

Εκτός από τους βασικούς παράγοντες όπως ο αριθμός των νικών, οι παλαιότεροι αγώνες, οι νίκες με με νοκ-άουτ κτλ., το ΜΜΑ έχει και κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα οι αθλητές μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικό στυλ, το οποίο αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηρίσει έναν ολόκληρο αγώνα.

Υπάρχουν πάντα αθλητές που δεν νιώθουν την ίδια σιγουριά με όλα τα στυλ (για παράδειγμα σε κάποιον αρέσει περισσότερο η σκληρή επίθεση ενώ σε κάποιον άλλον όχι) και αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για ήττα. Η ηλικία των αθλητών επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο – στο ΜΜΑ οι αγώνες είναι πολύ έντονοι και το σθένος των αθλητών μειώνεται με την ηλικία. Από την άλλη όμως, η ηλικία συνεπάγεται και μεγαλύτερη εμπειρία και αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση σε έναν αγώνα με νεότερο αντίπαλο.

Σωστή αξιολόγηση των παραμέτρων των αγώνων

Στο ΜΜΑ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες βάρους και συχνά οι αθλητές πρέπει «να χτίσουν βάρος» για να αγωνιστούν σε συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.

Ο Tesli είναι ένας ελαφρύς αθλητής και εδώ και λίγο καιρό έχει ανέβει κατηγορία βάρους. Το ποντάρισμα σε έναν τέτοια αθλητή είναι επίφοβο γιατί ο αντίπαλος μπορεί να έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτή την κατηγορία, να έχει δουλέψει με το βάρος του για πολύ καιρό, να είναι περισσότερο άνετος και να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς είναι σε θέση να αξιολογήσει τις δικές του δυνάμεις αλλά και του άλλου καλύτερα. Ένας νέος σε μια κατηγορία κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό του πολύ γρήγορα μέσα στο ring.

Εκτός από το βάρος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το άνοιγμα και η δύναμη των χεριών. Για παράδειγμα, ένας αθλητής που χρησιμοποιεί στρατηγική σοκ θα διευκολυνθεί αν αγωνίζεται απέναντι σε έναν αντίπαλο με μικρότερο άνοιγμα χεριών. Ένας ψηλότερος μαχητής δεν θα πρέπει να μεταφέρει τον αγώνα στο έδαφος όπου θα χάσει το πλεονέκτημα που του δίνει η διαφορά ύψους. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται όλες υπ’ όψη προκειμένου να γίνει μία σωστή ανάλυση.

Προσφερόμενο στοιχηματικό εύρος στο MMA

Οι περισσότερες στοιχηματικές συγκαταλέγουν το MMA στα προσφερόμενα για στοιχηματισμό αθλήματά τους. Αρκετές φορές, το τοποθετούν μαζί με τη πυγμαχία στη λίστα αθλημάτων τους ή και σε κατηγορίες όπως αθλήματα combat και άλλες φορές μόνο του. Συχνά αναφέρονται σε αυτό ως UFC που είναι και η δημοφιλέστερη κατηγορία και αρκετές φορές και η μοναδική που διατίθεται για ποντάρισμα. Πολλές φορές προσφέρεται μόνο το τελικό αποτέλεσμα από άποψη αγορών, ενώ σε κάποιους πιο σημαντικούς αγώνες προσφέρονται και επιπλέον αγορές όπως τρόπος νίκης, αποτέλεσμα ανά γύρο, αριθμός γύρων κ.α.

Copy the token