Στρατηγική Ladder ή Cultivation of wild boars: βασικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τη στρατηγική Ladder, πολλοί αρχάριοι παίκτες παίζουν και κάποιος κερδίζει προκαθορισμένα ποσά. Παρακάτω αναλύουμε τους κανόνες, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και συγχρόνως παρουσιάζουμε και ένα περίεργο παράγωγο της στρατηγικής Ladder – την τακτική Growing of wild boards.

Τα βασικά της στρατηγικής

Η στρατηγική Ladder, όπως φαίνεται από την ονομασία της, βασίζεται σε βήματα. Ο παίκτης έχει ένα αρχικό κεφάλαιο και ξεκινά να ποντάρει όχι στις υψηλότερες αποδόσεις, αλλά στις πιο αξιόπιστες αποδόσεις. Ο παίκτης από την αρχή θα πρέπει να καθορίσει το τελικό κέρδος που θέλει να επιτύχει εφαρμόζοντας τη στρατηγική αυτή.

Σημείωση: όσο μικρότερο είναι το επιθυμητό κέρδος, τόσα λιγότερα βήματα ένας παίκτης πρέπει να κάνει και τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να εκπληρώσει το στόχο του. 

Ο παίκτης προσπαθεί να ποντάρει σε γεγονότα με αποδόσεις όχι μεγαλύτερες του 1.3. Εάν υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι έχει γίνει σωστή ανάλυση σε ένα αθλητικό γεγονός, τότε μπορεί να ποντάρει και σε μεγαλύτερες αποδόσεις. Πολλοί παίκτες επιλέγουν αποδόσεις της τάξης του 1.1, ώστε να είναι πιο σίγουροι ότι θα κερδίσουν το στοίχημα.

Κάθε νέο βήμα στη «σκάλα» είναι ένα παιχνίδι all-in με αύξηση του κεφαλαίου ίση με το ποσό που κερδήθηκε στο προηγούμενο βήμα. Μια παραλλαγή της στρατηγικής είναι ο παίκτης να κρατά ένα ποσό από τα κερδισμένα και να ποντάρει το υπόλοιπο ποσό. Και αυτή η παραλλαγή είναι αρκετά διαδεδομένη.

Παράδειγμα: Με αρχικό κεφάλαιο 1000€, ο παίκτης θέτει στόχο να κερδίσει 500€, δηλαδή +50%. Σε κάθε βήμα ποντάρει all-in συν το ποσό που κερδήθηκε στο προηγούμενο βήμα.

No.ΓεγονόςLineΠοντάρισμαΑπόδοσηΑποτέλεσμαΚέρδος% αύξησης
1Everton - Liverpool2 (+1)100 €1.080-1108 €8%
2Bavaria - RB Leipzig1 (-1)108 €1.193-0128.52 €28.52%
3Fiorentina - Napoli2 (+1)128.52 €1.063-3136.23 €36.23%
4Arizona - Edmonton NHL1 (+3)136.23 €
1.092-3148.49 €48.49%

Σε αυτό το παράδειγμα, η στρατηγική περιέχει μόνο τέσσερα βήματα. Το δεύτερο βήμα που είχε και το περισσότερο ρίσκο σχετικά με την απόδοση, αποδείχθηκε και το πιο κερδοφόρο.

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο ρίσκο στη στρατηγική Ladder, όπως είναι κατανοητό, είναι πως όταν χαθεί το στοίχημα, τότε όλη η προηγούμενη «δομή» καταρρέει και χάνεται και το κεφάλαιο.

Επομένως, δυο σημαντικοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν:

- Είναι προτιμότερο ο παίκτης σε κάθε νέο βήμα να ποντάρει σε απόδοση λίγο πιο μικρή από αυτήν του προηγούμενου βήματος, ώστε να δημιουργήσει τη βάση της «σκάλας». Στο τέλος, όταν το επιθυμητό κέρδος απέχει λίγο από το πραγματικό, είναι σημαντικό ο παίκτης να αποφεύγει πονταρίσματα σε αποδόσεις πάνω από 1.2, κυρίως όταν το ποσό είναι μεγάλο.

- Ο παίκτης δεν πρέπει να κυνηγά το επόμενο αποτέλεσμα και να ποντάρει απλώς στις χαμηλές αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές. Κάθε νέο βήμα (ποντάρισμα) πρέπει να είναι μια μελετημένη κίνηση και μπορεί να παίρνει ακόμα και ημέρες ή μήνες μέχρι να αποφασιστεί.

Πλεονεκτήματα

Το ρίσκο στην περίπτωση των χαμηλών αποδόσεων είναι πολύ μικρό. Ο παίκτης απλά πρέπει να μελετά ένα στοίχημα όσο μικρή απόδοση κι αν έχει, για να αποφεύγει το χάσιμο όλου του κεφαλαίου του.

«Cultivation of wild boars»: τα βασικά της στρατηγικής

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες κατάρρευσης της «σκάλας», υπάρχει μια παραλλαγή της στρατηγικής που ονομάζεται Cultivation of wild boars. Το βασικό αυτής της παραλλαγής είναι ότι ο παίκτης δε δημιουργεί μια «σκάλα» αλλά πολλές, παίρνοντας το αρχικό κεφάλαιο και χωρίζοντας το σε πολλά μέρη που μπορούν να έχουν διαφορετικό μέγεθος.

Όσο περισσότερα είναι αυτά τα μέρη, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρώτον, είναι πραγματικά δύσκολο να μπορεί ένας παίκτης να κάνει ποιοτική ανάλυση σε πολλά γεγονότα ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι αρκετά από τα στοιχήματα θα χαθούν στα πρώτα δυο-τρία βήματα. Δεύτερον, σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων, όσο περισσότερα είναι τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να χαθούν. 

Άρα είναι προτιμότερο να χωρίζεται το κεφάλαιο σε λίγα μέρη για να παίζει ο παίκτης. Αυτό δίνει και μια καλή ευκαιρία στον παίκτη να ελέγχει ποιες αποδόσεις φέρνουν πιο γρήγορο και αξιόπιστο κέρδος.

Παράδειγμα: ένας παίκτης ξεκινά με κεφάλαιο 1.000€. Αποφασίζει να χωρίσει το κεφάλαιο αυτό σε τέσσερα ίσα μέρη (250€ το καθένα). Στο τέλος ο παίκτης επιθυμεί να έχει ένα μικρό κέρδος.

Παιχνίδι με μεγάλο ρίσκο:

Α/αΠοσόΑπόδοσηΑποτέλεσμα
1250€1.3325€
2325€1.31425,75€
3425,75€1.29549,21€

Παιχνίδι με πολύ μικρό ρίσκο:

Α/αΠοσόΑπόδοσηΑποτέλεσμα
1250€1.09272,5€
2272,5€1.08294,3€
3294,3€1.07314,9€

Παιχνίδι με ένα μεγάλο ρίσκο:

Α/αΠοσόΑπόδοσηΑποτέλεσμα
1250€1.11277,5€
2277,5€1.32366,3€
3366,3€1.03377,28€

Παιχνίδι με μεσαίο ρίσκο

Α/αΠοσόΑπόδοσηΑποτέλεσμα
1250€1.18295€
2295€1.15339,25€
3339,25€1.12379,96€

Μειονεκτήματα

Όταν υπάρχουν λιγότερα από τρία μέρη (στα οποία χωρίζεται το αρχικό κεφάλαιο), τότε ο παίκτης είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να έχει το επιθυμητό κέρδος. Αυτό είναι και το βασικό μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής. Η πιθανότητα πως περισσότερα από τρία μέρη θα φέρουν το επιθυμητό κέρδος είναι μικρότερη σε σύγκριση με τη στρατηγική Ladder, όπου δεν χωρίζεται το κεφάλαιο σε διαφορετικά μέρη.

Επιπλέον, ο παίκτης πρέπει να ψάχνει διαρκώς μεγάλο αριθμό στοιχημάτων για να μπορέσει να παίζει όλα τα παιχνίδια χωρίς επανάληψη, που σημαίνει ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία ή εάν γίνει μπορεί να μην είναι σωστή.

Πλεονεκτήματα

Σε αντίθεση με τη στρατηγική Ladder, αυτή η στρατηγική δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει σε στιγμιαία ζημία (χάσιμο όλου του κεφαλαίου μονομιάς). Ο παίκτης έχει επιλογές ώστε να μπορέσει να επιτύχει το στόχο του.

Συμπέρασμα

Η στρατηγική Ladder καθώς και το παράγωγό της (cultivation of wild boars), όπως κάθε άλλη στρατηγική στοιχήματος, δε μπορούν να εγγυηθούν 100% το αποτέλεσμα. Είναι ιδανικές για αυτούς που ξεκινούν το στοίχημα, γιατί το ρίσκο δεν είναι μεγάλο λόγω των χαμηλών αποδόσεων  αλλά και γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθει ο παίκτης να μελετά τα γεγονότα πριν να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Όμως προτείνουμε πως ένας παίκτης δεν πρέπει να ακολουθεί αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες στρατηγικές στο στοίχημα πιστεύοντας ότι εγγυημένα μπορούν να του αποφέρουν κέρδη.

Copy the token