Παρουσίαση και ανάλυση του 5ου ομίλου του Euro 2020

Περιεχόμενα

Η Ισπανία χωρίς ανταγωνισμό για τη πρωτιά

Στον 5ο όμιλο κυριαρχεί η παρουσία των Ισπανών, αφού βάσει αποδόσεων θεωρούνται το μεγαλύτερο φαβορί της διοργάνωσης για τη πρωτιά σε αυτόν. Σουηδία, Πολωνία και Σλοβακία συμπληρώνουν τη παρέα, χωρίς κάποια να φαίνεται πως μπορεί να διακόψει τη πορεία των Ισπανών. Το ενδιαφέρον λοιπόν μετατοπίζεται στις μεταξύ τους μάχες για τη πρόκριση, όπου η Σλοβακία μοιάζει να μειονεκτεί κόντρα στις άλλες δύο.

Αποδόσεις για νικητή ομίλου και πρόκριση

Ομάδα

Απόδοση για νίκη στον όμιλο

Απόδοση για πρόκριση

Ισπανία

1.35

1.04

Σουηδία

7.00

1.45

Πολωνία

7.00

1.45

Σλοβακία

12.00

2.65

Οι δύο πρώτες θα προκριθούν απευθείας στα πλέι-οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ η τρίτη θα πρέπει να κατακτήσει μία από τις 4 πρώτες θέσεις του πίνακα με τις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, η Ισπανία είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, έχοντας 2 κατακτήσεις στα 5 τελευταία Euro. Οι στοιχηματικές αναμένουν πολλά από τους Φούριας Ρόχας τοποθετώντας τους μέσα στη πρώτη πεντάδα με τα φαβορί για τη κατάκτηση του τροπαίου.

Τα ματς του 5ου ομίλου ήταν αρχικά προγραμματισμένα να διεξαχθούν σε Δουβλίνο και Μπιλμπάο, όμως λόγω της απαγόρευσης παρουσίας θεατών μεταφέρθηκαν σε Αγία Πετρούπολη και Σεβίλλη. Για την Ισπανία λοιπόν τα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων θα είναι εντός έδρας.

Ισπανία

  • Καλύτερη επίδοση: κατάκτηση το 1964, το 2008 και το 2012
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 6η θέση

Οι Ισπανοί είναι μία μοναδική περίπτωση, έχουν φτάσει σε τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων τέσσερις φορές και κέρδισαν τις τρεις. Μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα να ασχοληθεί κανείς με τις αποδόσεις που τους δίνονται για πρόκριση από τον όμιλο, αλλά ακόμα και για νίκη του, αφού είναι τόσο χαμηλές που όσο πιθανό και να είναι δεν μπορεί να φανεί οποιαδήποτε αξία σε αυτές.

Η χρυσή εποχή των Τσάβι και Ινιέστα έχει αρχίσει να σβήνει. Υπάρχουν πλέον μόλις δύο Πρωταθλητές Ευρώπης στο ρόστερ, οι Ζόρντι Άλμπα και Σέρχιο Μπούσκετς. Μαζί με τα σπουδαία ονόματα έλειψαν και τα αποτελέσματα για κάποιο καιρό. Στο Euro 2016 η πορεία των Ισπανών σταμάτησε στους προημιτελικούς, χάνοντας από την Ιταλία με 2-0.

Θα μπορέσει άραγε η νέα γενιά να επαναφέρει την ομάδα στη κορυφή όπως το 2008 και το 2012; Σύμφωνα με τις στοιχηματικές, οι πιθανότητες της είναι αρκετά καλές.

Τα αποτελέσματα της Ισπανίας στα προκριματικά

Οι Ισπανοί πέρασαν από τα προκριματικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, 8 νίκες και 2 ισοπαλίες ήταν η συγκομιδή τους που τους έφερε 5 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Σουηδία.

Η απόδοσή τους δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη ποιότητα και τη συνέπεια τους οπότε αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον έως τα προημιτελικά.

Πολωνία

  • Καλύτερη επίδοση: προημιτελικοί το 2016
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 21η θέση

Η εθνική της Πολωνίας έφτασε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro το 2008. Από τότε, οι Πολωνοί συμμετείχαν σε τρία συνεχόμενα τουρνουά. Πάντως κατάφεραν να περάσουν από τους ομίλους μόνο μία φορά, το 2016, ενώ παλιότερα αποκλειόντουσαν στη πρώτη φάση.

Στο Ευρωπαϊκό της Γαλλίας πέτυχαν τη καλύτερη τους επίδοση που είναι τα προημιτελικά όπου έχασαν από τους μετέπειτα πρωταθλητές Πορτογάλους στα πέναλτι. Περιμένουν ακόμη περισσότερα από τη γενιά του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας Λεβαντόφσκι, με αυτό το Euro να είναι μία από τις ευκαιρίες τους.

Τα αποτελέσματα της Πολωνίας στα προκριματικά

Η Πολωνική ομάδα πέρασε από τα προκριματικά πολύ άνετα, με 8 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι τελικά δύο ακόμη ομάδες από τον όμιλό τους έφτασαν στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ανάμεσα στα μακροχρόνια στοιχήματα που αξίζουν τη προσοχή μας είναι και η νίκη τους στον όμιλο, ειδικά αν οι επιθετικοί της ηγέτες Λεβαντόφσκι, Μίλικ και Πιάτεκ βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

ΣουηδίαΣουηδία

  • Καλύτερη επίδοση: ημιτελικοί το 1992
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: φάση των ομίλων
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 18η θέση

Η Σουηδία έπαιξε το καλύτερο Euro της εντός έδρας το 1992, όπου έφτασε ως τον ημιτελικό και έχασε από τη Γερμανία με 2-3. Από τότε, οι Σουηδοί έχουν συμμετάσχει σε ακόμα πέντε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όμως μόνο το 2004 προκρίθηκαν από τους ομίλους. Ακόμα και το 2016 με το νέο φορμάτ που επιτρέπει και σε κάποιες τρίτες να προκρίνονται, η Σουηδία δεν τα κατάφερε τερματίζοντας στη τελευταία θέση και οι στοιχηματικές τώρα τους δίνουν κάτω από 20% πιθανότητες να φτάσουν στα προημιτελικά.

Ακόμα και όταν καταφέρνει να προκριθεί από τους ομίλους πάντως, αποκλείεται στην αμέσως επόμενη φάση. Αυτό συνέβη το 1992 αλλά και το 2004. Οποιοδήποτε βήμα πέρα από τους προημιτελικούς θα αποτελέσει ιστορικό αποτέλεσμα για τους Σκανδιναβούς.

Τα αποτελέσματα της Σουηδίας στα προκριματικά

Στα προκριματικά αγωνίστηκαν στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία και πήραν τη δεύτερη θέση. Έχασαν μόλις μία φορά, νίκησαν έξι και έφεραν τρεις ισοπαλίες.

Τελικά ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν θα επιτρέψει στον Ιμπραΐμοβιτς να κάνει τη μεγάλη του επιστροφή στην εθνική του ομάδα, οπότε η Σουηδία θα πρέπει να πορευτεί κυρίως με την ομάδα που πήγε στο Παγκόσμιο του 2018. Μόνο άσχημα δεν τα πήγε βέβαια αφού τότε την οδήγησε στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Σλοβακία

  • Καλύτερη επίδοση: προημιτελικοί το 2016
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρόκριση μέσω του Nations League
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 36η θέση

Από το 1996, η Σλοβακία προσπαθεί να πάρει τη πρόκριση στα τελικά των Euro όμως τα έχει καταφέρει μόλις μία φορά το 2016. Αν και πρωτάρα πάντως, στα γήπεδα της Γαλλίας κατάφερε κι έφτασε ως τα προημιτελικά, θέτοντας τον πήχη ψηλά για τη φετινή διοργάνωση.

Οι στοιχηματικές θεωρούν τις πιθανότητες των Σλοβάκων για πρόκριση μακράν τις χειρότερες στον όμιλο όμως οι εκπλήξεις σε αυτές τις διοργανώσεις είναι συχνές.

Τα αποτελέσματα της Σλοβακίας στα προκριματικά

Η Σλοβακία δεν τα κατάφερε στα προκριματικά και αρκέστηκε στη τρίτη θέση του ομίλου της. Έτσι μπόρεσε και διεκδίκησε τη θέση της στα τελικά του Euro μέσα από το Κύπελλο Εθνών, στο οποίο χρειάστηκε να ξεπεράσει τα εμπόδια της Ιρλανδίας στον ημιτελικό και της Β. Ιρλανδίας στον τελικό.

Ο Χάμσικ παραμένει το σημείο αναφοράς της ομάδας. Πέρα από αυτόν η Σλοβάκοι κινούνται σε μέτρια επίπεδα και ότι καταφέρνουν το κάνουν ομαδικά, παραμένοντας πάντως η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου.

Η Ισπανία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί του ομίλου. Η τετράδα πάντως έχει αρκετά ανταγωνιστικές ομάδες που δεν ταξιδεύουν για τουρισμό. Οι Πολωνία, Σουηδία και Σλοβακία θα παλέψουν μεταξύ τους αλλά και με την Ισπανία για τη πρόκριση και παρόλο που ο όμιλος φαίνεται βατός στα χαρτιά, μπορεί να κρύβει συγκινήσεις.

Διαβάστε ακόμα: