Παρουσίαση και ανάλυση του 4ου ομίλου του Euro 2020

Περιεχόμενα

Αποδόσεις φαβορί κόντρα στη παράδοση

Ο 4ος όμιλος έγινε αμέσως μετά τη κλήρωση αντικείμενο αυξημένης προσοχής αφού σε αυτόν συμμετέχουν δύο από τις ημι-φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, η Αγγλία και η Κροατία, με τη δεύτερη να συνεχίζει μέχρι και τον τελικό.

Τσεχία και Σκωτία συμπληρώνουν τη τετράδα του ομίλου, όντας προφανώς τα αουτσάιντερ του γκρουπ, όχι όμως και χωρίς τύχη, αφού το νέο φορμάτ επιτρέπει σε όλες τις ομάδες να ελπίζουν στη πρόκριση μέσω της τρίτης θέσης.

Αποδόσεις για νικητή ομίλου και πρόκριση

Ομάδα

Απόδοση για νίκη στον όμιλο

Απόδοση για πρόκριση

Αγγλία

1.40

1.03

Κροατία

4.00

1.30

Τσεχία

12.00

1.80

Σκωτία

18.00

2.15

Οι δύο πρώτες θα προκριθούν απευθείας στα πλέι-οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ η τρίτη θα πρέπει να κατακτήσει μία από τις 4 πρώτες θέσεις του πίνακα με τις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.

Οι στοιχηματικές θεωρούν την Αγγλία ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου, αλλά και ένα από τα ισχυρότερα φαβορί ολόκληρης της διοργάνωσης.

Τα παιχνίδια του 4ου ομίλου θα διεξαχθούν σε δύο πόλεις – το Λονδίνο και τη Γλασκόβη. Η Αγγλία θα παίξει όλα της τα παιχνίδια στο Γουέμπλεϊ, ενώ η Σκωτία θα παίξει δύο φορές «εντός έδρας».

Αγγλία

  • Καλύτερη επίδοση: 3η θέση το 1968 και το 1996
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 4η θέση

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελεί το μεγάλο απωθημένο για την Αγγλία. Ποτέ στην ιστορία τους όχι μόνο δεν κατέκτησαν ένα Euro αλλά δεν έχουν βρεθεί ούτε σε τελικό. Φέτος υπάρχει η ελπίδα για κατάκτηση ενός τουλάχιστον από αυτούς τους δύο στόχους. Η διεξαγωγή ημιτελικών και τελικού στο Γουέμπλεϊ μπορεί βέβαια να τους σπρώξει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το 2000 δεν προκρίθηκαν ούτε από τους ομίλους, το 2004 αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από τη Πορτογαλία και το 2012 από την Ιταλία στην ίδια φάση. Αποκορύφωμα των αποτυχιών αποτελεί ο αποκλεισμός από τη Ισλανδία το 2016!

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως έχει κερδίσει τον όμιλο μόνο μία φορά. Οπότε οι αποδόσεις που κυκλοφορούν μάλλον δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία για να ποντάρει κανείς, αντιθέτως, αποκτούν ενδιαφέρον αυτές της Κροατίας.

Τα αποτελέσματα της Αγγλίας στα προκριματικά

Η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα. Επτά νίκες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός της, παίρνοντας τη πρωτιά με 6 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.

Η Χάρι Κέιν ήταν ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών με 12 τέρματα. Η απόδοσή του είναι βαρόμετρο για την Αγγλική ομάδα εφόσον έχει πίσω του μία στιβαρή άμυνα η οποία δέχτηκε μόλις 6 γκολ στα προκριματικά, με τον συνδυασμό αυτών των δύο να μοιάζει ικανός να οδηγήσει τους Άγγλους ψηλά στη διοργάνωση.

Κροατία

  • Καλύτερη επίδοση: προημιτελικοί το 1996 και το 2008
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 14η θέση

Η δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία, όπως και η Αγγλία, δεν έχει φτάσει ποτέ σε ημιτελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ιστορία τους στη διοργάνωση ξεκινά το 1996 και στις τρεις από τις πέντε συμμετοχές της πέρασε στα πλέι-οφ.

Στο Euro του 2016 η Κροάτες κέρδισαν τον όμιλό τους παρόλο που ήταν το δεύτερο φαβορί πίσω από την Ισπανία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα που είναι ξανά το δεύτερο φαβορί πίσω από την Αγγλία. Η μάχη των δύο ομάδων στις 13 Ιουνίου είναι μία από τις σημαντικότερες της φάσης των ομίλων. Υπάρχουν μάλιστα προηγούμενα αφού εκτός από την ήττα της Αγγλίας στον ημιτελικό του τελευταίου μουντιάλ, οι εφευρέτες του αθλήματος υπέστησαν και τον αποκλεισμό από το Euro του 2008 από τους Κροάτες μέσα στο Γουέμπλεϊ.

Τα αποτελέσματα της Κροατίας στα προκριματικά

Η πρόκριση δεν ήρθε εύκολα για τους Κροάτες. Ουαλία, Σλοβακία και Ουγγαρία βρέθηκαν στο δρόμο τους όμως κέρδισαν 5 φορές χάνοντας μόνο μία. Στο Euro πάνε με ένα δυνατό ρόστερ, που είναι ένα μείγμα εμπειρίας των Μόντριτς και Πέρισιτς με το ταλέντο των Βλάσιτς και Όρσιτς.

Τσεχία

  • Καλύτερη επίδοση: φιναλίστ 1996
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: φάση των ομίλων
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 40η θέση

Αυτή είναι η 7η συμμετοχή της Τσεχίας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που δεν έχει χάσει Euro από το 1996. Τότε ήταν και η κορυφαία επίδοση της στη διοργάνωση, με τους Τσέχους να παίζουν στον τελικό με τους Γερμανούς χάνοντας μόνο στη παράταση. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, οδηγώντας τις στοιχηματικές να τους δίνουν τον τίτλο μίας από τις 7 πιο αδύναμες ομάδες φέτος.

Έπειτα οι Τσέχοι έφτασαν στα ημιτελικά το 2004 όπου αποκλείστηκαν από την Εθνική μας και στα προημιτελικά του 2012. Σαν ομάδα έχει μεγάλα αλλά σταθερά σκαμπανεβάσματα, αφού τη μία προκρίνονται και την άλλη όχι. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μοτίβο, στο Euro 2020 η Τσεχία θα πρέπει να προκριθεί από τον όμιλο αφού απέτυχε να το κάνει το 2016.

Τα αποτελέσματα της Τσεχίας στα προκριματικά

Η Τσεχία θα ξανασυναντήσει την Αγγλία στον όμιλο όπως έκανε και στα προκριματικά, όπου έχασε μόνο από αυτούς, ενώ κατά τ’ άλλα πήρε 5 νίκες χωρίς να εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως. Θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά το παιχνίδι της αν θέλει να έχει τύχη στο Euro, αν και αρκετοί από τους παίκτες της έχουν κερδίσει εμπειρίες από τις μεταγραφές που πήραν σε μεγάλα πρωταθλήματα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα συνολικά.

Σκωτία

  • Καλύτερη επίδοση: συμμετοχή στους ομίλους το 1992 και το 1996
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: δεν προκρίθηκε
  • Θέση στα προκριματικά: πρόκριση μέσω του Nations League
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 44η θέση

Οι Σκωτσέζοι, αντίθετα με τους γείτονες Άγγλους, δεν έχουν καταφέρει ποτέ να προκριθούν από τους ομίλους του Euro, ενώ δεν έχουν βρεθεί σε τελική φάση της διοργάνωσης τον 21 αιώνα, με τελευταία τους συμμετοχή να είναι το 1996. Λογικά λοιπόν θεωρούνται το απόλυτο φαβορί για τη τελευταία θέση του ομίλου.

Το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μία υπέρβαση για τη Σκωτία, αφού με το φορμάτ που ισχύει από τη προηγούμενη διοργάνωση, η τρίτη θέση μπορεί να οδηγήσει στα νοκ-άουτ. Τα δύο από τα τρία παιχνίδια θα γίνουν επίσης εντός έδρας, κάτι που θα δώσει τη κατάλληλη ώθηση στην ομάδα.

Τα αποτελέσματα της Σκωτίας στα προκριματικά

Οι Σκωτσέζοι δεν έφτασαν στα τελικά του Euro μέσω των προκριματικών αλλά από το Κύπελλο Εθνών. Τα παιχνίδια τους ήταν σίγουρα σφιχτά αφού κατέληξαν σε χαμηλά σκορ που με τη σειρά τους οδήγησαν στη διαδικασία των πέναλτι όπου στάθηκαν πιο τυχεροί από τους αντιπάλους τους.

Ο ξεκάθαρος φαβοριτισμός των Άγγλων δεν αφήνει τον όμιλο δίχως ενδιαφέρον, αντιθέτως, παιχνίδια όπως το Αγγλία – Κροατία και το Αγγλία – Σκωτία μπορούν να είναι από τα καλύτερα της φάσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Διαβάστε ακόμα: