Παρουσίαση και ανάλυση του 1ου ομίλου του Euro 2020

Περιεχόμενα

Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι μία από τις εκπλήξεις του τουρνουά.

Όπως συνηθίζεται, οι ομάδες που προέρχονται από τον 1ο όμιλο είναι αυτές που ανοίγουν την αυλαία της διοργάνωσης. Το φετινό (περσινό) Euro δεν αποτελεί εξαίρεση και στη πρεμιέρα στις 11 Ιουνίου θα δούμε την Ιταλία να υποδέχεται ουσιαστικά την Τουρκία στο Ολίμπικο της Ρώμης, αν και η τυπικά η Τουρκία αναφέρεται ως γηπεδούχος.

Οι στοιχηματικές όπως είναι λογικό έσπευσαν να βγάλουν τις αποδόσεις τους αμέσως μετά τη κλήρωση των ομίλων. Στον όμιλο A βρίσκονται επίσης και οι Ελβετία και Ουαλία, με την Ιταλία να είναι το φαβορί για τη κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Αποδόσεις για νικητή ομίλου και πρόκριση

Ομάδα

Απόδοση για νίκη στον όμιλο

Απόδοση για πρόκριση

Ιταλία

1.60

1.07

Τουρκία

5.50

1.55

Ελβετία

6.00

1.57

Ουαλία

8.00

1.87

Οι δύο πρώτες θα προκριθούν απευθείας στα πλέι-οφ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ η τρίτη θα πρέπει να κατακτήσει μία από τις 4 πρώτες θέσεις του πίνακα με τις καλύτερες τρίτες όλων των ομίλων.

Τα παιχνίδια του 1ου ομίλου θα διεξαχθούν σε δύο πόλεις – τη Ρώμη και το Μπακού. Η Ιταλική ομάδα θα παίξει και τα τρία της ματς στο Ολίμπικο, κάτι που κάνει τον φαβοριτισμό της για νίκη στο γκρουπ ακόμα πιο λογικό.

Ιταλία

  • Καλύτερη επίδοση: Κατάκτηση το 1968
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 10η θέση

Η Ιταλία έχει παίξει 9 φορές σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έφτασε στον τελικό τις τρεις. Κατέκτησε το τρόπαιο μόνο τη μία (1968), ενώ έχασε από τη Γαλλία το 2000 και από την Ισπανία το 2012 και έχει και μία τρίτη θέση.

Στον 21ο αιώνα δεν έχει λείψει από καμία τελική φάση, περνώντας μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις στα νοκ-άουτ, στα οποία δεν έχει προκριθεί μόνο μία φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα της Ιταλίας στα προκριματικά

Οι Ιταλοί πέρασαν χωρίς καμία δυσκολία από τη προκριματική φάση του Euro 2021 (2020), παίρνοντας 10 νίκες σε 10 αγώνες. Συνολικά, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι σκόραρε 34 τέρματα και δέχτηκε μόλις 4. Η Ιταλική ομάδα λοιπόν έχει καλές πιθανότητες να αποτελέσει τη έκπληξη της διοργάνωσης.

Ελβετία

  • Καλύτερη επίδοση: Προημιτελικοί του 2016
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: προημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: πρώτη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 16η θέση

Η εθνική της Ελβετίας ήταν από τις αρκετά δυνατές ομάδες των δεκαετιών 30 έως 50 με αξιοπρεπείς εμφανίσεις στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Έπειτα το επίπεδο του ποδοσφαίρου στη χώρα άρχισε να πέφτει και μόνο στην αρχή του 21ου αιώνα οι Ελβετοί άρχισαν να εμφανίζονται συχνά στις διεθνείς διοργανώσεις.

Στο Euro του 2016 η Ελβετία έκανε την υπέρβαση φτάνοντας στα πλέι-οφ ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά. Τώρα, καθοδηγούμενη από τον ίδιο προπονητή, της δίνεται ο ρόλος του δεύτερου φαβορί του ομίλου μαζί με τη Τουρκία.

Στο προηγούμενο Euro, η Ελβετία πήρε τη δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από τη Γαλλία, που ήταν και διοργανώτρια της διοργάνωσης. Φέτος θα παίξουν ξανά με έναν εκ των διοργανωτών την Ιταλία στη Ρώμη.

Τα αποτελέσματα της Ελβετίας στα προκριματικά

Η Ελβετία συμμετείχε σε ένα από τα πιο βατά προκριματικά γκρουπ του Euro, περνώντας αξιοπρεπώς από αυτά με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Οι εκπρόσωποι της Αλπικής χώρας κατέκτησαν έτσι τη πρώτη θέση αλλά απέκτησαν και ένα ενδιαφέρον στατιστικό: μόλις σε τρία ματς τους στα προκριματικά μπήκαν περισσότερα από δύο γκολ.

Τουρκία

  • Καλύτερη επίδοση: 3η θέση το 2008
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: φάση ομίλων
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 32η θέση

Το όνομα της Τουρκίας έχει ακουστεί πολύ δυνατά τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει βρει το δρόμο για τις διεθνείς διοργανώσεις 4 φορές και πέρασε στα πλέι-οφ τις τρεις. Η πιο ηχηρή επίδοσή της είναι βέβαια το 2008, όταν έφτασε στα ημιτελικά κατακτώντας τελικά τη 3η θέση του τουρνουά.

Φέτος οι στοιχηματικές δεν περιλαμβάνουν τη Τουρκία στα φαβορί, ενώ θεωρούν την επανάληψη της πορείας του 2008 δύσκολη απ’ ότι φαίνεται και από τις αποδόσεις που της έχουν δώσει.

Από το 2016, το φορμάτ της διοργάνωσης δίνει το δικαίωμα πρόκρισης και στις 4 από τις 6 τρίτες ομάδες των ομίλων. Οι μπουκ θεωρούν την Τουρκία μαζί με την Ελβετία τις πιθανότερες τρίτες ομάδες του 1ου ομίλου – όπως έγινε και στο Euro της Γαλλίας για τους Τούρκους.

Τα αποτελέσματα της Τουρκίας στα προκριματικά

Παρά τον δύσκολο προκριματικό όμιλο που συμμετείχε, η Τουρκία έφτασε στη τελική φάση του Euro με αυτοπεποίθηση. Δεύτερη θέση στο γκρουπ με μόλις δύο βαθμούς λιγότερους από τη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Μάλιστα κατάφερε να τη κερδίσει κιόλας με 2-0 εντός έδρας.

Ουαλία

  • Καλύτερη επίδοση: 3η θέση το 2016
  • Επίδοση στο τελευταίο Euro: ημιτελικοί
  • Θέση στα προκριματικά: δεύτερη
  • Τρέχουσα κατάταξη FIFA: 18η θέση

Μόνο μία φορά ευτύχησε η Ουαλία να φτάσει στα τελικά του Euro και αμέσως κατάφερε μία ιστορική πορεία. Στο Euro 2016, οι Ουαλοί έφτασαν στους ημιτελικούς και πήραν το χάλκινο μετάλλιο. Ωστόσο, οι επιδόσεις της αυτές δεν είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην άποψη των στοιχηματικών γι’ αυτήν, αφού είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ της τετράδας.

Η σύνθεση της Ουαλίας δεν έχει αλλάξει ιδιαιτέρως από το 2016. Οι ηγέτες παραμένουν οι ίδιοι – Γκάρεθ Μπέιλ και Άαρον Ράμσεϊ. Μπορεί κανείς να προσθέσει ίσως και τον Ντάνιελ Τζέιμς, ο οποίος είχε μία καλή σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος τόσο στο τουρνουά όσο και στον όμιλο, οπότε η επανάληψη μίας πορείας σαν αυτή που είχαν οι Ουαλοί το 2016 καθίσταται πολύ δύσκολη.

Τα αποτελέσματα της Ουαλίας στα προκριματικά

Δεν υπήρχαν μεγαθήρια στον 5ο προκριματικό όμιλο όπου συμμετείχε η Ουαλία. Η Κροατία πήρε τη πρώτη θέση με τους Ουαλούς να τερματίζουν πάνω από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία παίρνοντας τη δεύτερη, με 4 νίκες σε 8 αγώνες να αποδεικνύονται αρκετές.

Οι προοπτικές της Ουαλίας για το Euro 2021 (2020) δεν φαίνονται οι καλύτερες και η κατάσταση με τον προπονητή Ράιαν Γκιγκς που έχει πλέον αποκλειστεί από τη θέση του λόγω του περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας στο οποίο εμπλέκεται δεν βοηθάει καθόλου. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο θρύλος της Γιουνάιτεντ θα μπορέσει να ταξιδέψει με την ομάδα στο Euro.

Ο πρώτος όμιλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποδεικνύεται σχετικά απρόβλεπτος, οπότε και πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχει το προφανές φαβορί (Ιταλία) και τρεις υποψήφιες για τα νοκ-άουτ με δύο από αυτές να θεωρείται πως έχουν το προβάδισμα. Καμία πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί το απόλυτο αουτσάιντερ, κάτι που φαίνεται και από τις αποδόσεις για πρόκριση που δεν ξεπερνούν το 1.90 – αυτή είναι και η καλύτερη ένδειξη ότι μιλάμε για έναν αμφίρροπο όμιλο.

Διαβάστε ακόμα: