Τι να παίξουμε στη Boxing Day;

Τάσεις και στατιστικά για τη φετινή εορταστική αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ

Το τέλος κάθε χρόνου στην Αγγλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τρεις γιορτές: τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και βέβαια τη θρυλική Boxing Day. Φέτος, τα ματς για τη Χριστουγεννιάτικη αγωνιστική θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 15ου γύρου του Αγγλικού πρωταθλήματος.

Ιστορική αναφορά

Οι τοπ 6 ομάδες της boxing day.

Η Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ υπάρχει στη σημερινή της μορφή από τη σεζόν 1992/93. Αυτή θα είναι και η αρχή των υπολογισμών μας. Φυσικά, δεν έχουν παίξει όλες οι ομάδες τον ίδιο αριθμό αγώνων οπότε, θα συγκρίνουμε βάσει του μέσου όρου πόντων που μάζεψαν.

Μέσος όρος βαθμών κάθε ομάδας στη Boxing Day

Ομάδα

Βαθμοί

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

2.52

Άρσεναλ

2.05

Λίβερπουλ

2.04

Τότεναμ

2.00

Τσέλσι

1.73

Μάντσεστερ Σίτι

1.63

Οι σπουδαίες μέρες της υπεροχής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν περάσει εδώ και καιρό, όμως στη boxing day παραμένει η πιο αποδοτική ομάδα με ποσοστό νικών άνω του 80%. Η Λέστερ λοιπόν είναι η άτυχη της boxing day, αφού στις 26 του μήνα θα ανοίξει την αγωνιστική κόντρα τους κόκκινους διαβόλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην 7η θέση του πίνακα βρίσκεται η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με 1.56 βαθμούς. Παρόλο που δεν είχε μόνιμη παρουσία στη Πρέμιερ Λιγκ, την ημέρα αυτή έκανε τα πάντα για να ικανοποιήσει τους οπαδούς της. 

Νιουκάστλ και Άστον Βίλα ανάμεσα στις χειρότερες της boxing day

Κι ενώ τα πράγματα σχετικά με τις καλύτερες είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, δεν ισχύει το ίδιο και με τις χειρότερες, αφού ανάμεσά τους βρίσκουμε ιστορικές ομάδες με σχεδόν μόνιμη παρουσία στη λίγκα.

Μέσος όρος πόντων κάθε ομάδας στη Boxing Day

Ομάδα

Βαθμοί

Νιουκάστλ

0.83

Άστον Βίλα

0.88

Γουλβς

1.04

Λέστερ

1.04

Μπέρνλι

1.10

Δεν φαίνεται πολύ πιθανό να βελτιωθούν τα στατιστικά της Νιουκάστλ φέτος, καθώς την επομένη των Χριστουγέννων ταξιδεύει στο Μάντσεστερ για να αντιμετωπίσει τη Σίτι του Γουαρδιόλα, αποστολή αντικειμενικά δύσκολη.

Πρόσφατα στατιστικά της Boxing Day

Η Boxing Day υφίσταται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια για τη Πρέμιερ Λιγκ, δεν είναι λοιπόν ιδιαίτερα χρήσιμη η μελέτη του συνόλου των αγωνιστικών της στο κορυφαίο Αγγλικό πρωτάθλημα για στοίχημα το 2020. Γι’ αυτό, θα φτάσουμε σε ορισμένα συμπεράσματα υπολογίζοντας τα δεδομένα των τελευταίων 5 σεζόν, απαντώντας σε μερικά ερωτήματα όπως:

  • Ποια ομάδα κερδίζει περισσότερο;
  • Να ποντάρουμε στα φαβορί;
  • Πόσα γκολ θα μπουν στη Boxing Day;
  • Ποιες ομάδες σκοράρουν περισσότερο αυτές τις μέρες;

Φυσικά, οι επιλογές μας θα περιλαμβάνουν μόνο τις ομάδες που συμμετέχουν σήμερα στο πρωτάθλημα. Επίσης, δεν υπολογίζουμε νεοφώτιστες και ομάδες που δεν έχουν παίξει και στις 5 τελευταίες σεζόν, καθώς το δείγμα είναι πολύ μικρό για να βασιστούμε σε μέσους όρους.

Βαθμολογία της Boxing Day τα τελευταία 5 χρόνια

Μόνο 11 ομάδες έχουν συμμετάσχει και στις 5 τελευταίες σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, με τις εκπλήξεις στα αποτελέσματα τους να μην λείπουν.

Ομάδα

Βαθμοί

Διαφορά γκολ

Τότεναμ1519-4

Λίβερπουλ

1518-1

Έβερτον

139-1

Μάντσεστερ Γιουν.

1012-7

Τσέλσι

109-5

Μάντσεστερ Σίτι

911-6

Γουέστ Χαμ

811-8
Άρσεναλ86-8

Κρίσταλ Πάλας

65-5

Σαουθάμπτον

610-11

Λέστερ

33-10

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τον παραπάνω πίνακα:

  • Μόνο δύο κλαμπ έχουν κερδίσει και τα 5 παιχνίδια που έχουν δώσει – οι Τότεναμ και Λίβερπουλ. Η πρώτη είναι η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές ανά παιχνίδι.
Η Τότεναμ είναι η μόνη ομάδα που έχει σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε αγώνα.
  • Μόνο δύο ομάδες έχουν παθητικό μόνο ενός γκολ – η Λίβερπουλ και η Έβερτον.
  • Τρεις ομάδες έχουν δεχτεί κάποιο τέρμα σε όλα τους τα ματς – οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Χαμ και Λέστερ.
  • Η Άρσεναλ σκόραρε πάνω από ένα γκολ μόνο σε μία περίπτωση.
  • Οι πιο «βαρετές» ομάδες για να δει κανείς την boxing day ήταν οι Κρίσταλ Πάλας και Έβερτον, αφού στα παιχνίδια και των δύο σημειώθηκαν μόλις 10 τέρματα.
Για τη Λέστερ τα παιχνίδια ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα τα τελευταία χρόνια ήταν εφιάλτης: 4 ήττες, μία νίκη και μόνο 3 γκολ ενεργητικό.

Τα φαβορί κερδίζουν λίγο περισσότερα από τα μισά παιχνίδια στη boxing day

Μήπως είναι πράγματι τα Χριστούγεννα μία περίοδος για θαύματα ακόμα και για το ποδόσφαιρο; Αν κρίνουμε από τη boxing day, όχι ιδιαίτερα. Τα στατιστικά των τελευταίων πέντε χρόνων έχουν ως εξής:

  • Τα φαβορί κέρδισαν 31 αγώνες.
  • Τα αουτσάιντερ πήραν μόλις 10 νίκες.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για φαβορί και αουτσάιντερ, καλό είναι να το κάνουμε βάσει αποδόσεων. Ας υπολογίσουμε λοιπόν πόσα θα μπορούσε να κερδίσει ή να χάσει κάποιος ποντάροντας στους μεν ή τους δε κατά τη γνώμη των στοιχηματικών.

Ποντάροντας 100 μονάδες σε φαβορί και αουτσάιντερ της boxing day τα 5 τελευταία χρόνια


Φαβορί

Αουτσάιντερ

Αριθμός νικών

3110

Κέρδη

+623+185

Κάποιες φορές μπορεί κανείς να βρει πολύ μεγάλες αποδόσεις στα αουτσάιντερ την επομένη των Χριστουγέννων – η μεγαλύτερη απόδοση που έχει υπάρξει τη τελευταία πενταετία ήταν 10.25. Γενικά πάντως, είναι πιο επικερδές να ποντάρει κανείς στις νίκες των φαβορί.

Over η under στην boxing day;

Τα Χριστούγεννα στην Αγγλία είναι μια μεγάλη γιορτή. Έτσι, στη boxing day, οι φίλοι του Αγγλικού ποδοσφαίρου περιμένουν τα δώρα τους να έρθουν θεαματικά! Ποιες ομάδες όμως ευχαριστούν και ποιες απογοητεύουν τους φανς τους;

Μέσος όρος τερμάτων των τελευταίων 5 χρόνων στη boxing day

Σεζόν

Μέσος όρος τερμάτων

Κέρδη/απώλειες με 100 μονάδες ανά ποντάρισμα

2015/16

2.3-300
2016/173.1+82
2017/183.5+88
2018/193.2+215
2019/202.8-113

Δεν μπορούμε να πούμε πως η απόδοση των ομάδων – τουλάχιστον επιθετικά – αυξάνεται με οποιονδήποτε τρόπο τη περίοδο αυτή. Καμία αξιοσημείωτη νίκη δεν έχει παρατηρηθεί σε κάποια από τις 5 πιο πρόσφατες σεζόν. Ωστόσο, οι απώλειες που θα είχε κάποιος παίζοντας στα over της σεζόν 2015/16 είναι άξιες αναφοράς.

Ποιες ομάδες είναι επικερδείς για ποντάρισμα στο over την boxing day;

Από τις 11 ομάδες που αναλύουμε, μόνο μία έχει το απόλυτο στα over τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλες τέσσερις έχουν κάνει το 4/5.

Ομάδα

Ματς στο over

Κέρδη με πονταρίσματα 100 μονάδων

Τότεναμ

5 από 5

+427

Σαουθάμπτον

4 από 5

+310

Γουέστ Χαμ

4 από 5

+299

Μάντσεστερ Γιουν.

4 από 5

+202

Λίβερπουλ

4 από 5

+133

Είναι προφανές πως η Τότεναμ είναι η ομάδα που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του για στοίχημα στο over την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να κοιτάξει κανείς προς τις Σαουθάμπτον και Γουέστ Χαμ – οι οποίες αν και όχι οι πιο παραγωγικές ομάδες, την boxing day παίζουν σταθερά ανοιχτά έχοντας αρκετά γκολ στα παιχνίδια τους.

Στον αντίποδα τώρα και στα ματς στα οποία συμμετέχουν ομάδες λιγότερο παραγωγικές. Σε ποια παιχνίδια αξίζει να παίξει κανείς στο under 2.5 στην boxing day; Κι εδώ έχουμε μία ομάδα να ξεχωρίζει: η Έβερτον έχει σκοράρει περισσότερα από δύο γκολ μόνο μία φορά στα τελευταία 5 χρόνια.

Ομάδα

Ματς στο under

Κέρδη με πονταρίσματα 100 μονάδων

Έβερτον

4 από 5+265

Άρσεναλ

3 από 5

+204

Κρίσταλ Πάλας

3 από 5

+55

Η Άρσεναλ επίσης δεν αρέσκεται στο να ανοίγει το παιχνίδι της για χάρη των Χριστουγέννων. Έτσι 3 από τα 5 τελευταία της boxing day παιχνίδια έμειναν κάτω από τα 3 γκολ, όπως και της Κρίσταλ Πάλας που συμπληρώνει το τρίο των πιο under ομάδων της λίγκας αυτή τη μέρα.

Το πρόγραμμα των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ για τη Boxing Day 2020

Είδαμε τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά, τώρα μένει να εφαρμόσουμε ότι μάθαμε. Για τη σεζόν 2020/21, η boxing day αποτελεί και την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος, τα παιχνίδια της οποίας πρόκειται να διεξαχθούν στις 26 και 27 Δεκεμβρίου. Οι επιλογές είναι δικές σας!

26 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης

Λέστερ

Μάντσεστερ Γιουν.

14:30

Άστον Βίλα

Κρίσταλ Πάλας17:00

Γούλαμ

Σαουθάμπτον

17:00

Άρσεναλ

Τσέλσι

19:30

Μάντσεστερ Σίτι

Νιουκάστλ

22:00
Σέφιλντ Γιουν.

Έβερτον

22:00

27 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης

Λιντς

Μπέρνλι

14:30

Γουέστ Χαμ

Μπράιτον

16:15

Λίβερπουλ

Γουέστ Μπρομ

18:00

Γουλβς

Τότεναμ

21:15

Happy Boxing Day!