Πότε ξαναρχίζουν τα πρωταθλήματα; ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Μαΐου

Ο αθλητικός κόσμος, μαζί με όλα τα άλλα, έχει παραλύσει από την πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Όλες οι λίγκες, οι χώρες και τα αθλήματα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως κάποια ελάχιστα πρωταθλήματα, τα eSports και το πινγκ-πονγκ) έχουν σταματήσει τους αγώνες τους με σκοπό να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

Τώρα, μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων, οι ομάδες και οι ομοσπονδίες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επανέναρξη των διοργανώσεων, με περιορισμούς.

Με την ομάδα της Legalbet, ετοιμάσαμε αυτή την ενότητα την οποία θα ενημερώνουμε διαρκώς και από επίσημες πηγές. Εδώ θα βρίσκετε ποιες διοργανώσεις έχουν διακοπεί, ποιες επιστρέφουν και πότε.

Το να έχουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των αγαπημένων μας πρωταθλημάτων στο μυαλό μας, μπορεί ίσως να μας βοηθήσει να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ.

Θα ξεκινήσουμε με μία αναφορά σε κάθε αθλητικό γεγονός, ενώ παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα ημερολόγιο με τις πιθανές ημερομηνίες επιστροφής των βασικών διοργανώσεων και αθλητικών γεγονότων της χρονιάς.


Ενημέρωση: 18 Μαΐου

Ξεκινώντας με το ποδόσφαιρο, η πρόθεση όλων των χωρών είναι να ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματά τους το συντομότερο δυνατόν. Απ’ ότι φαίνεται, γύρω στα μέσα Μαΐου το ποδόσφαιρο θα ξεκινήσει να επιστρέφει στις ζωές μας, αν και κεκλεισμένων των θυρών. Ας δούμε λοιπόν την κατάσταση για κάθε διοργάνωση και πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή.

  • Euro 2020: στις 17 Μαρτίου, η UEFA επιβεβαίωσε την αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για 1 χρόνο, έως το καλοκαίρι του 2021 - external linkExternal links are prohibited.
  • Champions League / Europa League: αν και τον Μάρτιο η UEFA είχε αναβάλει τον τελικό του Champions League για τις 27 Ιουνίου, αργότερα αποφάσισε να τον αναβάλει εκ νέου μέχρι νεωτέρας. Έτσι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής. Όπως φαίνεται και οι δύο διοργανώσεις θα συνεχιστούν, χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε. Με τα έως τώρα δεδομένα, το πιθανότερο είναι να τις δούμε να επανέρχονται μέσα στο καλοκαίρι - external linkExternal links are prohibited.
  • Φημολογία: ο Aleksander Ceferin (Πρόεδρος της UEFA) είπε στη Γερμανική τηλεόραση ότι η τελική προθεσμία λήξης του Champions League ήταν οι 3 του Αυγούστου, ενώ ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανή μία αλλαγή στο φορμάτ διεξαγωγής και να υπάρξει ελαστικότητα στις ημερομηνίες και ώρες των αγώνων. Μερικές μέρες αργότερα, η ίδια η UEFA διέψευσε αυτές τις φήμες, διαβεβαιώνοντας ότι ακόμη εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.
  • Διεθνή φιλικά, Προκριματικά EuroEuro U19 / U17 / Γυναικών: όλα τα παραπάνω έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας - external linkExternal links are prohibited.
  • Super League: Στις 30 Απριλίου, μέσω του υπ. Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της Superleague 1 στις προπονήσεις την 5η Μαΐου σε γκρουπ των 6 έως 8 ατόμων και σε ανοιχτούς μόνο χώρους. Η Σούπερ Λιγκ σήμερα πρότεινε ομόφωνα το διήμερο 6-7 Ιουνίου ως ημερομηνία επανέναρξης των αγώνων για τα playoff και τα playout του πρωταθλήματος. Μένει να φανεί αν θα γίνει δεκτή αυτή η πρόταση από τους αρμόδιους φορείς.
  • Λα Λίγκα: Σύμφωνα με το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων της Ισπανικής κυβέρνησης, οι παίκτες θα επιστρέψουν σε ατομικές προπονήσεις στις 2 Μαΐου. Ο Thebes δήλωσε πως περιμένει τη διοργάνωση να ξεκινήσει γύρω στα μέσα Ιουνίουexternal linkExternal links are prohibited.
  • Όπως και να ‘χει, μένει να περιμένουμε τόσο την αυριανή συνεδρίαση της Superleague όσο και τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lockdown, ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την επανέναρξη του Ελληνικού πρωταθλήματος.

  • Κύπελλο Ισπανίας: ο τελικός του Copa del Rey έχει προς το παρόν αναβληθεί. Η τελική προθεσμία διεξαγωγής του είναι μία εβδομάδα πριν την έναρξη την επόμενης σεζόν.
  • Λα Λίγκα Ισπανίας: ο Javier Tebas (πρόεδρος LaLiga) επιβεβαίωσε στην La Gazzetta dello Sport στις 7 Απριλίου ότι υπάρχουν δύο πιθανές ημερομηνίες επανεκκίνησης – η 29η Μαΐου και η 6η Ιουνίου. Δεν θέλουν το τέλος της σεζόν να πάει μετά τον Αύγουστο, ενώ δηλώνει ότι ούτε στην Ισπανία ούτε στην Ευρώπη έχει τεθεί ζήτημα ακύρωσης της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα κυμαίνονταν από 150 εκατομμύρια έως και 1 δις ευρώ – external linkExternal links are prohibited.

Αυτή τη στιγμή, οι όροι για την επιστροφή (πρόγραμμα, χρόνοι ξεκούρασης κλπ.) συζητιούνται από τη LaLiga, την Ομοσπονδία (RFEF) και την Ένωση Ποδοσφαιριστών (AFE) - external linkExternal links are prohibited.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Σε άρθρο του Cope στις 17 Απριλίου, οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν στις 4 Μαΐου και η επιστροφή του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιοexternal linkExternal links are prohibited.

  • Πρέμιερ Λιγκ Αγγλίας: Όπως γράφτηκε και στους Times στις 25 Απριλίου, η Premier είναι κοντά στο να φτάσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για επανέναρξη στις 8 Ιουνίουexternal linkExternal links are prohibited.

Στις 11 Μαίου, η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε την έγκριση για επιστροφή του ποδοσφαίρου στο νησί τον Ιούνιο – external linkExternal links are prohibited.

  • Σέριε Α Ιταλίας: Το Ιταλικό ποδόσφαιρο επιστρέφει στις επίσημες προπονήσεις στις 18 Μαΐου, ενώ στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει η ατομική προετοιμασία των παικτών. Κατόπιν αυτών, η Serie A αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου – external linkExternal links are prohibited. Οι ομάδες σχεδιάζουν την επιστροφή τους στα γήπεδα για τις 13 Ιουνίουexternal linkExternal links are prohibited.
  • Μπουντεσλίγκα Γερμανίας: Από τις 16 Μαΐου κιόλας έγινε η πρώτη μεγάλη λίγκα της Ευρώπης που επέστρεψε στα γήπεδα. Μπορείτε να βρίσκετε τα πάντα για τα παιχνίδια της Bundesliga στο Κέντρο Στοιχήματος της Legalbet, όπως βαθμολογίες, στατιστικά, νέα και προγνωστικά για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Το Ιταλικό ποδόσφαιρο θα επιστρέψει στις επίσημες προπονήσεις στις 18 Μαΐου. Στις 4 θα αρχίσουν οι ατομικές προπονήσεις. Βάσει των παραπάνω, η Serie A αναμένεται να επιστρέψει στα γήπεδα γύρω στα μέσα Ιουνίου – external linkExternal links are prohibited.

  • Μπουντεσλίγκα Γερμανίας: Όλα δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη από τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα που επιστρέψει στη δράση. Οι ομάδες της Bundesliga έχουν ήδη επανέλθει στις προπονήσεις τους. Στις 23 Απριλίου, η DFL επιβεβαίωσε επίσημα πως έχουν κάνει όλες τις προετοιμασίες για επιστροφή στις 9 Μαΐου. Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία απ’ ότι φαίνεται συμφωνεί – external linkExternal links are prohibited. Ωστόσο, η τελική απόφαση της κυβέρνησης έχει καθυστερήσει πηγαίνοντας και την επανέναρξη του πρωταθλήματος πίσω, προς τα μέσα Μαΐου – external linkExternal links are prohibited.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν επικυρωθεί και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της λίγκας, Christian Seifert.

Στις 23 Απριλίου, η DFL επιβεβαίωσε επίσημα πως έχουν κάνει όλες τις προετοιμασίες για επιστροφή στις 9 Μαΐου. Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη άδεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία απ’ ότι φαίνεται συμφωνεί – external linkExternal links are prohibited.

  • Λιγκ 1 Γαλλίας: Στις 28 Απριλίου, η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε πως η σεζόν δεν θα συνεχιστεί – Πηγή. Έτσι, η Ligue 1 έχει διακοπεί – external linkExternal links are prohibited.

Η επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει στις 23 Αυγούστου – external linkExternal links are prohibited.

Όλες οι ερασιτεχνικές κατηγορίες στην Γαλλία έχουν τερματιστεί - external linkExternal links are prohibited.

Υπάρχουν πλέον δύο πιθανές ημερομηνίες για επανέναρξη της Ligue 1, οι 3 και οι 17 Ιουνίου, με την δεύτερη να είναι η επικρατέστερη. Τίποτα δεν είναι επίσημο πάντως ακόμα – external linkExternal links are prohibited.

  • Υπόλοιπα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Η Pro League του Βελγίου, στις 25 Μαρτίου αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να λήξει τη σεζόν. Εκκρεμεί συνάντηση με την UEFA ώστε να καθοριστεί το μέλλον του Βέλγικου ποδοσφαίρου – external linkExternal links are prohibited.

Η Eredivisie της Ολλανδίας στις 24 Απριλίου αποφάσισε επίσημα την οριστική αναστολή του πρωταθλήματος, δίχως πρωταθλητή ή υποβιβασμούς – external linkExternal links are prohibited.

Στις 24 Απριλίου, η αναστολή της σεζόν ανακοινώθηκε επίσημαexternal linkExternal links are prohibited.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσημα πως το πρωτάθλημά της επιστρέφει στις 4 Ιουνίου – external linkExternal links are prohibited.

Η Ρωσία, η οποία ήταν από τις τελευταίες λίγκες που σταμάτησαν να παίζουν, έχει αναβάλει την αγωνιστική δράση έως τις 31 Μαΐου – external linkExternal links are prohibited. Τα τελευταία νέα αναφέρουν πως η επανέναρξη προγραμματίζεται για τον Ιούνιο – external linkExternal links are prohibited.

  • Ασιατικά πρωταθλήματα: Στην Ιαπωνία, τόσο η J. League όσο και το Emperor’s Cup αναβλήθηκαν έως τις 30 και τις 23 Μαΐου αντίστοιχα.

Στην Κίνα, οι επαγγελματικές ομάδες συνεχίζουν κανονικά τις προπονήσεις τους, αν και δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις – external linkExternal links are prohibited. Όλα δείχνουν πάντως ότι θα ξαναρχίσουν τον Ιούνιο.

  • Νότια Αμερική: Βραζιλία, Κολομβία και η Χιλή, δεν έχουν αναφέρει πιθανή ημερομηνία επιστροφής, καθώς ήταν ανάμεσα στις τελευταίες χώρες που επηρεάστηκαν από την πανδημία. Το πρωτάθλημα του Μεξικό ανεστάλη και επίσημα στις 25 Απριλίου – external linkExternal links are prohibited.
ΔιοργάνωσηΕπίσημη ημ/νία
επιστροφής
Πιθανή ημ/νία
επιστροφής
EuroΚαλοκαίρι 2021
Champions League/ Europa LeagueΔεν υπάρχει

Αύγουστος

Super League 1

Δεν υπάρχει

6 Ιουνίου

LaLiga

Δεν υπάρχει

Μέσα Ιουνίου
Premier League

Δεν υπάρχει

8 Ιουνίου
Serie A

Δεν υπάρχει

13 Ιουνίου

Bundesliga

16 Μαΐου


Ligue 1

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
EredivisieΑΚΥΡΩΘΗΚΕΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
Premier League ΡωσίαςΔεν υπάρχειΜέσα Ιουνίου
J. LeagueΔεν υπάρχειΜέσα Ιουνίου
1η Πορτογαλίας

4 Ιουνίου

Τέλος Μαΐου
K1 League Νότιας Κορέας8 Μαΐου

Όσον αφορά στο τένις, κι εκεί βλέπουμε διαφορετικά μέτρα ανά περίπτωση και τουρνουά. Οι ειδικοί λένε ότι δεν θα δούμε παιχνίδια τένις μέχρι το 2021. Το τένις είναι πολύ διαφορετικό άθλημα από το ποδόσφαιρο και δεν εξαρτάται όσο το ποδόσφαιρο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά πιο πολύ από τους θεατές που παρακολουθούν τα τουρνουά. Το τένις λοιπόν δίχως θεατές δεν είναι κερδοφόρο, αντίθετα με το ποδόσφαιρο, ενώ και οι αθλητές με τα επιτελεία τους (προπονητές, γιατρούς κλπ.) είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν διαρκώς σε όλο τον κόσμο.

  • Roland Garros : στις 17 Μαρτίου οι διοργανωτές ανακοίνωσαν επίσημα ότι αναβάλλεται το τουρνουά για το διάστημα από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου (ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 24 Μαΐου) – external linkExternal links are prohibited.
  • Wimbledon : την 1η Απριλίου, επιβεβαιώθηκε και επίσημα η ακύρωση του τουρνουά, για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν προγραμματισμένο για τις 29 Ιουνίου, με την ημερομηνία αυτή να παραμένει, όμως για το 2021.
  • US Openστις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής του τουρνουά διατηρούνται ως έχουν (31 Αυγούστου με 13 Σεπτεμβρίου) – external linkExternal links are prohibited. Μέχρι σήμερα ισχύει το ίδιο, αν και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές λόγω της μεγάλης διασποράς της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Australian Openαν και πρόκειται να διεξαχθεί το 2021, μέτρα για αυτό έχουν αρχίσει ήδη να συζητιούνται, όπως να παιχτεί κεκλεισμένων των θυρών ή και να αναβληθεί – external linkExternal links are prohibited.
  • Grass seasonτο ATP και το WTA επιβεβαίωσαν την 1η Απριλίου ότι όλα τα τουρνουά αναβάλλονται έως τις 13 Ιουλίου. Τα τουρνουά πέρα αυτής της ημερομηνίας δεν έχουν υποστεί αλλαγές προς το παρόν – external linkExternal links are prohibited.
  • ATP Tournamentsο πρόεδρος του ATP (Andrea Gaudenzi) δήλωσε σε συνέντευξή του στις 9 Απριλίου πως εξετάζουν το ενδεχόμενο αναβολής του συνόλου της σεζόν του 2020 – external linkExternal links are prohibited.
  • ITF Tournamentsη ITF ανακοίνωσε την 1η Απριλίου ότι αναβάλλει όλα της τα τουρνουά έως τις 13 Ιουλίου. Τα τουρνουά μετά την ημερομηνία αυτή δεν επηρεάζονται προς το παρόν – external linkExternal links are prohibited.
ΔιοργάνωσηΕπίσημη ημ/νία
επιστροφής
Πιθανή ημ/νία
επιστροφής
Roland Garros
20 Σεπτεμβρίου
WimbledonΑΚΥΡΩΘΗΚΕΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
US Open

31 Αυγούστου


Australian Open 2021

18 Ιανουαρίου


ATP tournaments

Δεν υπάρχει

Πιθανή ακύρωση σεζόν
ITF tournaments13 Ιουλίου

Στο μπάσκετ τώρα, έχει αναβληθεί το σύνολο των διοργανώσεων, πλην κάποιων ελάχιστων ασιατικών λιγκών όπως αυτή της Κινεζικής Ταϊπέι και του Τατζικιστάν. Έχει ακουστεί ότι ορισμένα πρωταθλήματα ψάχνουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις ώστε να επιστρέψουν στα γήπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από κανένα μέχρι στιγμής.

  • NBA: το NBA έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας. Αυτή τη στιγμή, κάποιες επιλογές εξετάζονται ώστε να μην τελειώσει η σεζόν έτσι, όμως τα τελευταία επίσημα νέα σχετικά είναι από τις 12 Μαρτίου και ανέφεραν ότι «το NBA διακόπτεται μέχρι νεωτέρας» - external linkExternal links are prohibited.

Οι ομάδες έχουν ήδη ένα πλάνο προπονήσεων 25 ημερών για να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν – external linkExternal links are prohibited.

  • Euroleague: στις 12 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η αναβολή μέχρι νεωτέρας – external linkExternal links are prohibited. Στις 9 Απριλίου υπήρξαν κάποιες αναφορές στα media πως εξετάζονται σενάρια επιστροφής στα παρκέ για την ολοκλήρωση της διοργάνωσης αλλά και του Eurocup αλλά ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για κάτι τέτοιο – external linkExternal links are prohibited.
  • Διοργανώσεις FIBA: η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Απριλίου όπου επιβεβαίωνε την αναβολή των τουρνουά της, με αλλαγές για το 2020 αλλά και το 2021. Οι διασυλλογικές διοργανώσεις της FIBA θα ολοκληρωθούν μέσα από ένα final 4 για το Europe Cup και ένα final 8 για το Champions League, το οποίο προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο – external linkExternal links are prohibited.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες διοργανώσεις εθνικών ομάδων, ανδρών, νέων και γυναικών, όλες έχουν μεταφερθεί για την επόμενη χρονιά από τον αρχικό τους προγραμματισμό – external linkExternal links are prohibited.

Στα υπόλοιπα αθλήματα, πολλά δεν έχουν ορίσει ακριβείς ημερομηνίες επιστροφής, ενώ άλλα έχουν προγραμματίσει την επιστροφή τους για τον Ιούνιο ή ακόμα και μέσα στον Απρίλιο.

  • Formula 1: έχουν αναβληθεί όλα τα grand prix μέχρι το Canadian GP στις 12 Ιουνίου – external linkExternal links are prohibited. Το Γαλλικό GP της 26ης Ιουνίου ισχύει ακόμα προς το παρόν.
  • Moto GP: όλοι οι αγώνες της σεζόν του 2020 έχουν αναβληθεί μέχρι το Γερμανικό GP της 26ης Ιουνίου, το οποίο ισχύει ακόμα. Το τελευταίο GP που αναβλήθηκε ήταν αυτό της Καταλονίας που ήταν προγραμματισμένο για τις 7 Ιουνίου – external linkExternal links are prohibited.
  • Ποδηλασία: όλοι οι αγώνες του Απριλίου αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Ο Giro d’Italia (9-31 Μαΐου) εξετάζεται να μεταφερθεί τον Οκτώβριο – external linkExternal links are prohibited. Το Tour de France αναβλήθηκε επίσημα από τις 15 Απριλίου για το διάστημα από τις 29 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου – external linkExternal links are prohibited. Άλλοι αγώνες όπως ο Vuelta a Espana της 24ης Αυγούστου ισχύουν κανονικά.
  • UFC: ο πρόεδρος Dana White ανακοίνωσε ότι δεν θα ακυρώσουν τους αγώνες τους, συμπεριλαμβανομένου και του UFC 249 του Khabib με τον Ferguson. Διάφορες επιλογές για το μέρος διεξαγωγής έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως κάποιο ιδιωτικό νησί (!!), όπου θα γίνονται αγώνες από τις 18 Απριλίου και μετά – external linkExternal links are prohibited.