Μετά την τιμωρία της Σίτι: Πως επηρεάζονται τα πονταρίσματα σε αυτήν;

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου η UEFA δεν ήταν και τόσο ρομαντική με την Μάντσεστερ Σίτι και της επέβαλε τιμωρία 2 ετών αποκλείοντας την από όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που έχει αναστατώσει τους απανταχού οπαδούς της στο νησί αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Σίτι δεν παίζει άσχημα στην τρέχουσα σεζόν, απλά η τύχη σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν με το μέρος της. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει αποδώσει όσο θα μπορούσε απέναντι σε πιο αδύναμες ομάδες και να έχει χάσει παιχνίδια με ισάξιες, αφήνοντας πίσω σημαντικούς βαθμούς.

Αν λάβουμε υπόψη τα λεγόμενα του Γουαρδιόλα κατά γράμμα, τότε οι Πολίτες θα έπρεπε να είναι στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 67 βαθμούς και η Λίβερπουλ να έχει 57. Με άλλα λόγια, αυτό που λέει είναι ότι οι παρόντες βαθμοί της ομάδας θα έπρεπε να είναι κατά 16 ολόκληρους βαθμούς περισσότεροι βάσει απόδοσης. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Σίτι τα βρήκε σκούρα σε παιχνίδια απ’ τα οποία η Λίβερπουλ πέρασε με άνεση.

Πολλοί είναι διστακτικοί στο να αποδεχτούν τα εξελιγμένα στατιστικά, αφού δεν συνυπολογίζουν όλους τους παράγοντες, πάντως κατά πολλούς είναι αρκετά αξιόπιστα. Αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, η συζήτηση γύρω από πράγματα που οδηγούν στην πτώση της ποιότητας του αθλήματος περιττεύει.

Η φετινή χρονιά μετά και από αυτή την τιμωρία απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τη Σίτι, καθώς το φετινό Champions League αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την τρέχουσα ομάδα της να γράψει ιστορία. Για να φτάσει σε αυτόν τον μεγάλο της στόχο, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της μεγάλης Ρεάλ Μαδρίτης στα νοκ-άουτ που ακολουθούν, με τους Ισπανούς να βρίσκονται στη κορυφή της βαθμολογίας στη Λα Λίγκα.

Από τις αναλύσεις για την επερχόμενη μάχη των δύο τεράστιων κλαμπ έχει προκύψει κάτι σαν παρατσούκλι για αυτήν που η ελεύθερη μετάφρασή του είναι «η μάχη των φαλακρών τσαρλατάνων», χαριτολογώντας φυσικά, αφού μόνο τσαρλατάνοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δύο μάνατζερ, αν και φαλακροί. Γενικά μπορούμε να περιμένουμε μία ισορροπημένη μάχη μεταξύ δύο εξαιρετικών ομάδων, με καταπληκτικούς προπονητές στους δύο πάγκους.

Στην Πρέμιερ πρόκειται να δούμε ένα μοναδικό σκηνικό, με μία από τις κορυφαίες ομάδες της λίγκας να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την επίδοσή της. Λογικά λοιπόν, η Σίτι θα παραμείνει ένα από τα φαβορί για τη κατάκτηση του Champions League, καθώς είναι μία σπουδαία ομάδα που καθοδηγείται από έναν κορυφαίο προπονητή και πλέον έχει μεγαλύτερο κίνητρο παρά ποτέ για να τα καταφέρει.

Αυτή τη στιγμή παραμένει εντός τριών στόχων. Το League Cup για το οποίο έχει προκριθεί στον τελικό που θα παιχτεί την 1η Μαρτίου με την Άστον Βίλα, το FA Cup το οποίο βρίσκεται στη φάση των 16 και φυσικά το Champions League. Στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν χωράνε βέβαια προβλέψεις, καθώς τα νοκ-άουτ παιχνίδια και μαζί και η συνολική πορεία κάθε ομάδας μπορούν να κριθούν σε μία και μόνο βραδιά.

Συμπερασματικά, η απόδοση της Σίτι με εξαίρεση ίσως την Πρέμιερ Λιγκ δεν μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά παρά μόνο προς το καλύτερο. Το κίνητρο θα είναι ανεβασμένο και ειδικά στα παιχνίδια του Champions League, οι παίκτες θα παίζουν σαν να είναι κάθε φορά το τελευταίο. Αυτό είναι και η αλήθεια για κάποιους από αυτούς, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, μήπως τελικά είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα ποντάρισμα στους Πολίτες;