Ο επόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού, η βαθμολογία της UEFA και οι αποδόσεις [Update]

Με μία τεράστια εμφάνιση στο Λονδίνο και το Emirates, ο Ολυμπιακός πήρε τη πρόκριση μέσα στην έδρα ενός εκ των βασικών φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου του Europa League, παίρνοντας παράλληλα και πολύτιμους βαθμούς για την Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA.

Όλοι οι παίκτες της Πειραϊκής ομάδας έδειχναν έτοιμοι για την υπέρβαση από το ξεκίνημα. Η ομάδα ήταν πολύ καλά στημένη από τον Πέδρο Μαρτίνς και το μόνο που έμενε ήταν να φανεί αν θα βγουν τα πλάνα του προπονητή μέσα στο γήπεδο. Όπως και έγινε.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Άρσεναλ να έχει την κατοχή αλλά τον Ολυμπιακό να παίζει με ουσία. Αμυντικά ήταν απόλυτα προσηλωμένος και δεν άφησε κανένα περιθώριο στην Άρσεναλ για να κάνει ευκαιρίες, αφού όλα της τα όπλα και ειδικά ο Ομπαμεγιάνγκ ήταν κλεισμένα τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά από τη πίεση που ασκούσαν οι Ερυθρόλευκοι σε όλο το γήπεδο. Μάλιστα, την ίδια στιγμή ήταν έτοιμοι να διεκδικήσουν και οτιδήποτε προέκυπτε επιθετικά, γι’ αυτό και η ευκαιρία του Καμαρά στο 36’ είναι η πιο ξεκάθαρη που υπήρξε και από τις δύο ομάδες σε ολόκληρο το πρώτο μέρος του αγώνα.

Το δεύτερο ημίχρονο ανήκει στον Τσιμίκα, που με την απόδοσή και τα τρεξίματά του έβαλε δύσκολα στην Άρσεναλ. Από δικό του κλέψιμο και σέντρα στο 53’ κερδήθηκε το κόρνερ που κατέληξε στο γκολ του Σισέ, ενώ λίγο αργότερα, στο 56’, ο Έλληνας μπακ έκανε μία μοναδική διείσδυση και σούταρε έξω από τη περιοχή με τον Λένο να διώχνει σε κόρνερ.

Έπειτα οι Κανονιέρηδες ισορρόπησαν το παιχνίδι, εκμεταλλευόμενοι και την κούραση των Πειραιωτών. Ωστόσο και πάλι ο Ολυμπιακός δεν έκατσε πίσω και ξανά με τον Τσιμίκα προσπάθησε για το γκολ στο 70’, χωρίς όμως επιτυχία. Στο υπόλοιπο ματς η Άρσεναλ πίεσε πολύ και τότε χρειάστηκε ο γκολκίπερ της Ελληνικής ομάδας να δείξει την ποιότητά του. Ο Σα ήταν έτοιμος και σταμάτησε το σουτ του Πεπέ στο 77’.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα τελείωσε με τον Ολυμπιακό νικητή με 0-1, αποτέλεσμα που ισοφάρισε το σκορ του αγώνα στο Καραϊσκάκης και έστειλε το παιχνίδι στη παράταση. Το πρώτο της μισό ανήκε στην Άρσεναλ, καθώς οι Πειραιώτες έκαναν πίσω κυρίως λόγω κούρασης, χωρίς όμως να προκύψει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για αυτούς. Στο 109’ το σουτ του Γιώργου Μασούρα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι και λίγο μετά, στο 113’, ο Ομπαμεγιάνγκ πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός δεν είχε τίποτα να χάσει και βγήκε μπροστά παίρνοντας μπόλικο ρίσκο. Στο 119’ δικαιώθηκε και μετά από σέντρα του Μασούρα, ο Ελ Αραμπί ανάγκασε τους οπαδούς των Ερυθρόλευκων να τον θυμούνται για χρόνια, βάζοντας μπροστά την ομάδα του με μία προβολή που οδήγησε την μπάλα στα δίχτυα των Άγγλων. Ο Ομπαμεγιάνγκ απείλησε για άλλη μία τελευταία φορά, δευτερόλεπτα πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη της παράτασης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο επόμενος αντίπαλος

Η κλήρωση της 28ης Φεβρουαρίου έβγαλε τον αντίπαλο του Ολυμπιακού για τη φάση των 16 του Europa League. Οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν λοιπόν τη Γουλβς, ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, που φέτος διανύει τη καλύτερή της σεζόν των τελευταίων χρόνων. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από απόφαση της UEFA και λόγω της επιδημίας του Κορωνοϊού που έπληξαν μέχρι και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού βρίσκονται στις 16 καλύτερες ομάδες του Europa League και συγχρόνως καταλαμβάνουν την 8η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας απόσταση δύο βαθμών από την 5η που φέτος δίνει το τέταρτο εισιτήριο του Champions League λόγω και της τιμωρίας που έχει επιβληθεί στην Μάντσεστερ Σίτι.

Οι επιδόσεις της αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς έχουν προκύψει με σκληρή και οργανωμένη δουλειά από το σύνολο του συλλόγου. Από την άνοδό της κιόλας στη μεγάλη κατηγορία, έδειξε πως κοιτάει ψηλά και με τη σταθερότητα και την σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων έφτασε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η κλήρωση λοιπόν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τον Ολυμπιακό. Για την ακρίβεια, ήταν μία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει, αφού βρέθηκε μπροστά του μία ομάδα που διαπρέπει φέτος στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και τυγχάνει πλέον της αναγνώρισης όλων όσων την έχουν δει να αγωνίζεται. Επιπλέον, το κίνητρό της για διάκριση στην Ευρώπη είναι πολύ ισχυρό και θα παλέψει για αυτήν, με τη κατάκτηση να μην μοιάζει τόσο μακρινή στα μάτια των υπεύθυνων της Αγγλικής ομάδας.

Ο τρόπος που αγωνίζεται, βασίζεται σε ένα κλειστό ρόστερ, με τον προπονητή της Νούνο Εσπίριτο Σάντο να βασίζεται σε μία βάση παικτών που έχουν μάθει να λειτουργούν πολύ καλά μεταξύ τους. Μπορεί τις εντυπώσεις να έχει κερδίσει κυρίως ο Τραορέ με την εντυπωσιακή του σωματοδομή και τις επιδόσεις του στο γήπεδο, όμως οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας βρίσκονται στο κέντρο της και είναι οι Μουτίνιο και Νέβες.

Οι επιλογές του προπονητή είναι αρκετές και αυτό έχει φανεί στα παιχνίδια φέτος, όπου κατάφερε να προσαρμοστεί καλύτερα από πέρσι ανάλογα με τον αντίπαλο που έπαιζε. Αυτός ήταν και ο λόγος που είδαμε τη Γουλβς να δυσκολεύει τους μεγάλους όπως συνήθιζε αλλά και να παίρνει αποτελέσματα και βαθμούς και απέναντι σε ομάδες του κάτω μισού της βαθμολογίας, κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον πρωταθλητισμό.

Το έργο λοιπόν του Ολυμπιακού θα είναι δύσκολο και η έλλειψη των οπαδών του στερεί από τους παίκτες τη σημαντική βοήθειά τους, ωστόσο η ομάδα έχει αποδείξει πως αρέσκεται στα δύσκολα και πως έχει την ικανότητα να ανεβαίνει επίπεδο όταν αντιμετωπίζει σημαντικούς αντιπάλους. Το κίνητρο τεράστιο, καθώς η Ευρωπαϊκή καθιέρωση είναι ζητούμενο εδώ και δεκαετίες για του Πειραιώτες και τώρα βρίσκονται σε πολύ καλή φάση για κάτι τέτοιο. Μπροστά τους λοιπόν έχουν μία ακόμα υπέρβαση, δυσκολότερη και από τη προηγούμενη καθώς στην ουσία, η Γουλβς είναι καλύτερη ομάδα από την Άρσεναλ τη δεδομένη στιγμή. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο, καλό διάβασμα του αντιπάλου από τον προπονητή και αυταπάρνηση των παικτών στο γήπεδο, στοιχεία τα οποία όλοι στην ομάδα έχουν ήδη δείξει ότι έχουν φέτος.

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της χάρη στον Ολυμπιακό

Η πρόκριση του Ολυμπιακού, εκτός των άλλων, έδωσε και πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα στη κούρσα της βαθμολογίας της UEFA που μπορεί να κρίνει πολλά για τους Ελληνικούς συλλόγους στο μέλλον.

Αρχικά διατηρήθηκε η διαφορά μας από την Ελβετία, η οποία έχει και αυτή τη Βασιλεία στους 16 της διοργάνωσης και θα μπορούσε να μας περάσει. Επίσης, μειώσαμε την διαφορά μας από την Κύπρο στους 650 βαθμούς και με μία ακόμα πρόκριση των Πειραιωτών θα μπορούσαμε να την ξεπεράσουμε.

Η βαθμολογία της UEFA αυτή τη στιγμή

15. Τσεχία 27.300 (χωρίς ομάδα)

16. Κύπρος 26.750 (χωρίς ομάδα)

17. Ελλάδα 26.100 (Ολυμπιακός)

18. Σερβία 25.500 (χωρίς ομάδα)

19. Ελβετία 25.200 (Βασιλεία)

Τι σημαίνει η κάθε θέση:

Η 15η θέση οδηγεί την πρωταθλήτρια και την δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, την τρίτη στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ τέταρτη και πέμπτη πάνε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η 16η και η 17η θέση οδηγούν την πρωταθλήτρια στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League, ενώ δεν βγαίνει πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν υπάρχει εκπροσώπηση στο Europa League.

Η 18η έως την 28η θέση, οδηγούν την πρωταθλήτρια στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League, ενώ δεν βγαίνει πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν υπάρχει εκπροσώπηση στο Europa League.

Ας ελπίσουμε ο Ολυμπιακός να μας αναγκάσει και σε άλλες παρόμοιες δημοσιεύσεις και να ξαναδούμε τη βαθμολογία της UEFA, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα υψηλότερες θέσεις σε αυτήν.