Υποψηφιότητες Όσκαρ: Αποδόσεις και προβλέψεις των νικητών [Update]

[Update]

Η κούρσα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μόλις έγινε πιο προβλέψιμη.

Το πολεμικό έπος για τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο 1917 του Sam Mendes κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα Βραβεία Παραγωγών της Αμερικής (PGA) και έγινε το καθαρό φαβορί για να πάρει και το αντίστοιχο ΄Οσκαρ στις 9 Φεβρουαρίου. Η νίκη αυτή συνεχίζει το θετικό σερί της ταινίας, αφού έχει ήδη λάβει πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένης και της Χρυσής Σφαίρας για Καλύτερη Δραματική Ταινία. Ο σκηνοθέτης της, Sam Mendes, είναι επίσης το φαβορί στη κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα επερχόμενα Βραβεία Σκηνοθετών της Αμερικής την επόμενη εβδομάδα, αλλά και στα Όσκαρ.

Τα PGA ιδρύθηκαν το 1990 και έκτοτε θεωρούνται από τους κυριότερους προάγγελους των Όσκαρ, αφού από τις 29 ταινίες που κέρδισαν εκεί οι 21 κέρδισαν αργότερα και το Όσκαρ. Από τότε μάλιστα που ο τρόπος ψηφοφορίας της ακαδημίας άλλαξε σε έναν παρεμφερή με των PGA εδώ και 10 χρόνια, 8 φορές οι δύο ψηφοφορίες απέδωσαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το 1917 λοιπόν συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες για να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο, γεγονός που φυσικά αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των στοιχηματικών site. Η αλλαγή που έγινε μετά από τα PGA ήταν πολύ μεγάλη οδηγώντας το 1917 από το 3.50 που απέδιδε στο 1.61!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις αποδόσεις για τις κυριότερες κατηγορίες ανανεωμένες μετά από τα πρόσφατα βραβεία παραγωγών και ηθοποιών και όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί από τις στοιχηματικές.


Το Joker προηγείται με 11 υποψηφιότητες και άλλες 3 ταινίες έχουν από 10

Το Irishman, το Once Upon a Time… in Hollywood και το 1917 έλαβαν από 10 υποψηφιότητες, ενώ οι μαύροι ηθοποιοί και οι γυναίκες παραβλέφθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Η 92η Απονομή των Όσκαρ θα είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στο παλιό και το νέο Χόλιγουντ. Το Netflix συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες με 24, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη καλύτερη ταινία στο Marriage Story και το The Irishman, με τα παραδοσιακά στούντιο να ακολουθούν από κοντά.

Παρά τη διαφορετικότητα πολλών ταινιών που διεκδίκησαν τη προσοχή των Όσκαρ φέτος, η ακαδημία διατήρησε μία πιο παραδοσιακή οπτική, προκρίνοντας 4 πολύ αντρικές και πολύ «λευκές» ταινίες.

Για την Καλύτερη Ταινία οι υποψήφιες φέτος είναι 9 και παρακάτω μπορείτε να δείτε τις μέσες αποδόσεις που τους δίνουν οι στοιχηματικές.

Το Once Upon a Time… in Hollywood είναι το πρώτο φαβορί στην κούρσα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

1917 @ 1.61 Bet365 

Parasite @ 3.75 Bwin

Once Upon a Time… in Hollywood @ 6.50 Stoiximan

Joker @ 17.00 Bwin

The Irishman @ 51.00 Bet365

Jojo Rabbit @ 67.00 Bwin

Marriage Story @ 100.00 Stoiximan

Ford vs Ferrari @ 201.00 Bet365

Little Women @ 250.00 Stoiximan

Οι συντηρητικές επιλογές της ακαδημίας

Οι μαύροι ηθοποιοί, άντρες και γυναίκες, παραμερίστηκαν σημαντικά από τις φετινές επιλογές της ακαδημίας, αφού η Βρετανό-Νιγηριανής καταγωγής Cynthia Erivo είναι η μόνη μαύρη υποψήφια ηθοποιός των 92ων βραβείων Όσκαρ. Έχουν γίνει προσπάθειες για αύξηση της συμμετοχής γυναικών και μειονοτήτων, κυρίως προσκαλώντας επαγγελματίες του κινηματογράφου και έξω από την Αμερική. Ωστόσο μετά από 4 χρόνια τέτοιων προσπαθειών, το 68% παραμένουν άνδρες και το 84% λευκοί.

Πάντως η ακαδημία έδειξε σημάδια προοδευτικότητας στη περίπτωση του Parasite του Bong Joon Ho, το οποίο κέρδισε 6 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και για Καλύτερη Ταινία – πρώτη φορά για ταινία από τη Νότια Κορέα.

Οι υποψηφιότητες των ηθοποιών και οι αποδόσεις τους έχουν ως εξής:

Ά ανδρικού ρόλου

Joaquin Phoenix, "Joker" @ 1.04 Bet365

Adam Driver, "Marriage Story" @ 10.00 Stoiximan

Antonio Banderas, "Pain and Glory" @ 34.00 Bwin

Leonardo DiCaprio, "Once Upon a Time...in Hollywood" @ 34.00 Bwin

Jonathan Pryce, "The Two Popes" @ 51.00 Bwin

Από επάνω αριστερά και δεξιόστροφα: Adam Driver, Antonio Banderas, Joaquin Phoenix και Leonardo DiCaprio, υποψήφιοι για το βραβείο Ά ανδρικού ρόλου.

Ά γυναικείου ρόλου

Renée Zellweger, "Judy" @ 1.07 Bwin

Scarlett Johansson, "Marriage Story" @ 11.00 Bet365

Cynthia Erivo, "Harriet" @ 20.00 Stoiximan

Charlize Theron, "Bombshell" @ 26.00 Bwin

Saoirse Ronan, "Little Women" @ 30.00 Stoiximan

΄Β ανδρικού ρόλου

Brad Pitt, "Once Upon a Time...in Hollywood" @ 1.08 Stoiximan

Joe Pesci, "The Irishman" @ 11.00 Bwin

Tom Hanks, "A Beautiful Day in the Neighborhood" @ 20.00 Stoiximan

Al Pacino, "The Irishman" @ 21.00 Bwin

Anthony Hopkins, "The Two Popes" @ 34.00 Bet365

Laura Dern, Kathy Bates, Scarlett Johansson, Florence Pugh και Margot Robbie, υποψήφιες για το βραβείο ΄Β γυναικείου ρόλου.

΄Β γυναικείου ρόλου

Laura Dern, "Marriage Story" @ 1.07 Bwin

Margot Robbie, "Bombshell" @ 10.00 Stoiximan

Florence Pugh, "Little Women" @ 13.00 Bwin

Scarlett Johansson, "Jojo Rabbit" @ 41.00 Bet365

Kathy Bates, "Richard Jewell" @ 41.00 Bet365

Από τις υποψηφιότητες προέκυψαν κάποιες χτυπητές απουσίες όπως αυτές του Robert De Niro (The Irishman), του Christian Bale (Ford v Ferrari), του Eddie Murphy (Dolemite Is My Name) και φυσικά του Adam Sandler (Uncut Gems) που για πολλούς είναι και ο πιο αδικημένος διαχρονικά πλέον από την ακαδημία.

Όσον αφορά στις γυναίκες, η απουσία που συζητήθηκε περισσότερο είναι αυτή της Jennifer Lopez (Hustlers) για τον ΄Β γυναικείο ρόλο. Αντί για αυτήν, η Johansson έλαβε την δεύτερη υποψηφιότητά της για το Jojo Rabbit.

Επόμενη σημαντική κατηγορία είναι της σκηνοθεσίας. Κι εδώ η ακαδημία άφησε εκτός κάποιες αναμενόμενες από πολλούς γυναικείες υποψηφιότητες με κυριότερες των Lulu Wang (The Farewell) και Greta Gerwig (Little Women). Ειδικά στην περίπτωση της Gerwig πιστεύεται από πολλούς ότι η ακαδημία ήταν άδικη. Αν τυχόν είχε πάρει την υποψηφιότητα θα ήταν η πρώτη γυναίκα που την παίρνει δύο φορές μετά και το 2018 για το Lady Bird.

 Η Greta Gerwig στα αριστερά συνεργάζεται με την Meryl Strip στα πλατό του Little Women.

Οι υποψηφιότητες των σκηνοθετών και οι αποδόσεις τους:

Sam Mendes, "1917" @ 1.55 Bwin

Bong Joon-ho, "Parasite" @ 3.20 Stoiximan

Quentin Tarantino, "Once Upon a Time in Hollywood" @ 11.00 Bet365

Martin Scorsese, "The Irishman" @ 20.00 Stoiximan

Todd Phillips, "Joker" @ 51.00 Bet365

Άλλες αγορές

Οι στοιχηματικές δεν έχουν μείνει μόνο σε αυτές τις βασικές κατηγορίες αλλά έχουν βγάλει αποδόσεις για όλα τα βραβεία, από τη Καλύτερη Διεθνή Ταινία όπως λέγεται από φέτος η Καλύτερη Ξενόγλωσση, έως τη Καλύτερη Μουσική Επένδυση και το Καλύτερο Makeup και Μαλλιά. Και δεν σταμάτησαν φυσικά μόνο εκεί. Κάποιες έχουν εμπλουτίσει τις αγορές τους σχετικά με τα Όσκαρ και με στοιχήματα που αφορούν στη τελετή, όπως: Θα ανακοινωθεί λάθος νικητής κατά τη διάρκεια του σόου; Θα πέσει το αγαλματίδιο στη σκηνή από τα χέρια του νικητή του Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού; (αγορά που υπάρχει και για άνδρες και για γυναίκες, με τις αποδόσεις να είναι ίσες και για τα δύο φύλα αν αναρωτιέστε).

Επίσης υπάρχουν και αγορές για τον τελευταίο που θα εμφανιστεί στο In Memoriam. Θα είναι άντρας ή γυναίκα; Ηθοποιός ή σκηνοθέτης; Ενώ μπορεί κανείς να ποντάρει και στο ενδεχόμενο να ευχαριστήσουν οι νικητές την ακαδημία ή όχι.

Τα συνδυαστικά που βλέπουμε όλο και περισσότερο και έχουμε συνηθίσει πλέον στα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους με επιλογές όπως: Θα κερδίσει η ίδια ταινία το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας; Θα πάρει το Τζόκερ τα Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερης Ταινίας;

Προβλέψεις

Και φτάνουμε στο σημείο που απασχολεί περισσότερο όσους ασχολούμαστε με το στοίχημα. Όπως και σε κάθε άλλο άθλημα ή γεγονός, έτσι και στα Όσκαρ μπορούν να προκύψουν επιλογές με αξία που μπορούν να μπουν στο παιχνίδι μας. Ξεχωρίσαμε λοιπόν κάποιες από αυτές που πιστεύουμε ότι συγκεντρώνουν ενδεχομένως περισσότερες πιθανότητες για να επιβεβαιωθούν απ’ ότι φαίνεται από τις αποδόσεις τους.

Το The Irishman θα χάσει λογικά σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες, όμως θα πρέπει να του αποδοθεί κάποια επιβράβευση καθώς πρόκειται για ένα αριστούργημα κατά πολλούς από πολλές απόψεις. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να αφαιρεθούν τα χρόνια από τα πρόσωπα των βασικών χαρακτήρων είναι κορυφαία και δεν χρησιμοποιεί τον εύκολο δρόμο των green rooms και άλλων μέσων που δυσκολεύουν τη ζωή των ηθοποιών. Άλλωστε, δύσκολα οι συγκεκριμένοι θα δεχόντουσαν να «καλωδιωθούν» ή να φοράνε ειδικά κράνη με κάμερες για να παίξουν. Η τεχνολογία αυτή τους επέτρεψε να αποδώσουν τους χαρακτήρες τους ανεμπόδιστα με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει και αυτό είναι κάτι που θα ληφθεί υπόψη κατά τη ψηφοφορία και κάνει τις αποδόσεις άξιες για ένα ποντάρισμα.

Ο Sam Mendes (1917) είναι το πιο μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας με τον Bong Joon Ho (Parasite) να τον ακολουθεί. Στη κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας πρώτο φαβορί είναι το Once Upon a Time… in Hollywood, με τον Tarantino να είναι πίσω στη μάχη της σκηνοθεσίας. Ωστόσο όπως συμβαίνει πολλές χρονιές, στα δύο αυτά βραβεία οι υποψηφιότητες είναι κοινές, με τους 5 υποψήφιους για το βραβείο σκηνοθέτες να έχουν δημιουργήσει τα 5 πρώτα φαβορί για την Καλύτερη Ταινία. Λογικά λοιπόν θα γίνει κάποιο μοίρασμα ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, μιας και δεν υπάρχει φέτος κάποιο πολύ σημαντικό φαβορί και στις δύο για να αποσπάσει δύο αγαλματάκια.

Το Once Upon a Time in Hollywood είναι μία υπερπαραγωγή που συνδυάζει στοιχεία του παρελθόντος με τη τεχνολογία του σήμερα, φτάνοντας σε ένα πειστικό αισθητικό αποτέλεσμα, χαρακτηριστικό των παραγωγών του Ταραντίνο. Έχει γίνει γνωστό ότι ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε μέχρι και ρετρό εξοπλισμό για να φτάσει στο αποτέλεσμα που ήθελε και αυτό δείχνει το επίπεδο της παραγωγής της ταινίας που λογικά θα επιβραβευθεί.