Τζίροι στοιχήματος: Αξίζουν τα πονταρίσματα κόντρα στην αγορά;

Οι τζίροι των ανταλλακτηρίων και των στοιχηματικών είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα ανάμεσα στους παίκτες και τα site που ασχολούνται με το στοίχημα. Ωστόσο, ενώ η ανάγνωσή τους μπορεί να είναι χρήσιμη με συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί πολύ εύκολα να αποπροσανατολίσει τον παίκτη, οδηγώντας τον σε λάθος αποφάσεις.

Το να γνωρίζουμε ποιο σημείο παίζεται από τους περισσότερους σε έναν αγώνα είναι σίγουρα κάτι πολύ ενδιαφέρον, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μέρος της εικόνας που έχουν και οι στοιχηματικές. Απ’ ότι φαίνεται πάντως, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να στηρίζουμε τις στοιχηματικές μας επιλογές πάνω σε αυτά τα στοιχεία.

Τι είναι οι τζίροι στοιχήματος και γιατί είναι τόσο δημοφιλείς;

Οι στοιχηματικοί τζίροι είναι μία ανάλυση όλων των πονταρισμάτων που έχουν παιχτεί σε έναν αγώνα και δίνονται με τη μορφή ποσοστού ανά σημείο. Έτσι βλέπουμε το ποσοστό των πονταρισμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον 1, στο Χ και στο 2πλο. Πολύ συχνά, οι παίκτες αναζητούν παιχνίδια στα οποία κάποιο από τα σημεία συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό των πονταρισμάτων, ώστε να ποντάρουν στο αντίθετο, πιστεύοντας ότι οι πολλοί τις περισσότερες φορές χάνουν προς όφελος των στοιχηματικών.

Η δημοφιλία των τζίρων οφείλεται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που παίζουν στοίχημα. Το στοίχημα μοιάζει πλέον αρκετά με το χρηματιστήριο, αφού οι αποδόσεις αλλάζουν διαρκώς με το βασικότερο στοιχείο που τις επηρεάζει να είναι τα πονταρίσματα των παικτών.

Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των παικτών ωστόσο, γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα αυτών που παίζουν στοίχημα χάνουν, πολλές φορές χρησιμοποιεί όπως είπαμε τους τζίρους για να κινηθεί αντίθετα από τη πλειοψηφία. Αυτό το κάνουν λόγω της άποψης που υπάρχει ότι οι στοιχηματικές δεν χάνουν ποτέ, οπότε η λογική τους αυτή τους οδηγεί να προσπαθούν να πάνε με το μέρος του μπουκ. Τουλάχιστον έτσι νομίζουν, καθώς δεν είναι αυτός ο λόγος που έχουν σταθερά κέρδη οι στοιχηματικές αλλά η γκανιότα.

Εμείς συμβουλεύουμε τους παίκτες να χρησιμοποιούν τους τζίρους των στοιχημάτων καθαρά πληροφοριακά και ποτέ σαν βασικό στοιχείο της μελέτης τους για μερικούς, απλούς λόγους:

  • Δεν βοηθούν στις προβλέψεις

Οι τζίροι συνήθως πηγάζουν από ανταλλακτήρια, στα οποία παίζουν παίκτης εναντίοn παίκτη. Όποιος από τους δύο έχει τις περισσότερες πληροφορίες έχει και το πλεονέκτημα, κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κοιτώντας απλά το ποσοστό των πονταρισμάτων που συγκεντρώνει το κάθε σημείο. Ο λόγος είναι ότι για κάθε στοίχημα στη μία πλευρά υπάρχει κάποιος που δέχεται αυτό το ποντάρισμα και ουσιαστικά παίζει το αντίστροφο. Ακόμα λοιπόν και αν τα ποσοστά αυτά είναι σωστά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν στοιχείο της στοιχηματικής μας μελέτης.

  • Οι στοιχηματικές κοιτάνε αλλού

Στους παίκτες του στοιχήματος αρέσει να γνωρίζουν τους τζίρους καθώς έτσι πιστεύουν ότι έχουν μία πληροφορία εκ των έσω, κάτι που τους επιτρέπει να ποντάρουν ότι και ο μπουκ. Έχουν όμως δίκιο; Όχι. Προφανώς και δεν ισχύουν οι θεωρίες συνομωσίας που θέλουν όλα τα δημοφιλή στοιχήματα να χάνουν μόνο και μόνο γιατί έτσι βολεύει τις στοιχηματικές. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε και αποδεικνυόταν, θα έκανε κακό στο ίδιο το παιχνίδι, το οποίο οι στοιχηματικές έχουν κάθε λόγο να προφυλάσσουν όσο περισσότερο και με όποιο τρόπο μπορούν.

Άλλωστε, πλέον το παιχνίδι έχει μετατοπισθεί σε μεγάλο βαθμό από το pre game στο live, με περίπου το 30% μόνο του συνολικού τζίρου των στοιχηματικών πλέον να προκύπτει από τα στοιχήματα που τοποθετούνται πριν από την έναρξη των αγώνων. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα, δείχνουν ότι κάποιες στοιχηματικές αποκομίζουν έως και το 80% των κερδών τους από το live, κάτι που κάνει τις pre game αγορές να χάνουν μέρος του ενδιαφέροντος τους για αυτές.

  • Στοίχημα στα τυφλά

«Κόντρα στην αγορά»: αυτή η έκφραση είναι πολύ δημοφιλής στον κόσμο του στοιχήματος για λόγους που δεν είναι πολύ σωστοί. Πολλοί παίκτες πιστεύουν ότι η στρατηγική τους να κοντράρουν την αγορά σε παιχνίδια που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά τζίρου σε κάποιο σημείο, θα τους αποφέρει μακροχρόνια κέρδη.

Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι η προέλευση των τζίρων αυτών είναι εντελώς άγνωστη. Τα ίδια τα ποσοστά επίσης διαφέρουν από στοιχηματική σε στοιχηματική όπως και από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο, οπότε τα στοιχήματα που στηρίζονται σε αυτά γίνονται κατά πολύ στα τυφλά και χωρίς καμία συγκεκριμένη στρατηγική. Οπότε δεν είναι δυνατόν μόνο και μόνο παίζοντας ανάποδα από την αγορά να περιμένουμε να έχουμε κέρδη, χρειάζονται περισσότερα από αυτό για να πετύχουμε στο στοίχημα.

  • Λιγότερες ευκαιρίες για κέρδος

Οι παίκτες που ασχολούνται με αυτόν τον τύπο στοιχήματος, κυνηγούν συνήθως μόνο παιχνίδια με μεγάλους τζίρους όπου οι στοιχηματικές έχουν μεγάλη έκθεση. Αυτό βασίζεται στη θεωρία που θέλει τις στοιχηματικές να ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτά τα παιχνίδια οπότε θα κοιτάξουν να μην χάσουν σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν τους εαυτούς τους σε έναν μικρό αριθμό αγώνων, οι οποίοι είναι επιπλέον και οι πιο δημοφιλείς και παράλληλα δύσκολοι για να βρει κανείς αξία.

Με το να μειώνει τα παιχνίδια στα οποία αναζητά αξία, ένας παίκτης καταλήγει με ένα τεράστιο μειονέκτημα απέναντι στην υπόλοιπη αγορά.

Ο αντίλογος

Όπως πάντα το νόμισμα έχει και εδώ δύο όψεις. Μπορεί το στοίχημα στα τυφλά κόντρα σε όλους να μην είναι καλή ιδέα, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που από τη μεγάλη αλλαγή των αποδόσεων φτάνει να προκύπτει αξία στο ανάποδο σημείο. Τότε είναι μία καλή ευκαιρία για να πάρουμε αξία από ένα σημείο, αρκεί να μην παρασυρόμαστε απλά από την αλλαγή αλλά η επιλογή του σημείου αυτού να γίνεται για τους σωστούς λόγους και απλά η άνοδος της απόδοσης να προσφέρει επιπλέον αξία στο ποντάρισμά μας.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους τζίρους στοιχήματος;

Κάθε λεπτό που αφιερώνουμε στη μελέτη μας για το στοίχημα θα πρέπει να αξίζει και να μας αποφέρει γνώσεις για αυτό. Να αποκτούμε εμπειρία για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους κάποια σημεία δέχονται περισσότερα πονταρίσματα από άλλα, ώστε να καταλαβαίνουμε και πως αλληλοεπιδρά η πλειοψηφία των παικτών με κάθε ομάδα.

Παρατηρώντας τις αποδόσεις και την αυξομείωσή τους ανάλογα με τα στοιχήματα που ποντάρονται σε κάθε αγώνα, μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες που ενδέχεται να μας φανούν πολύτιμες στο μέλλον. Επίσης, κίνηση των αποδόσεων που δεν δικαιολογείται από τις ειδήσεις του αγώνα θα πρέπει να μας προβληματίσει, κι αν δεν έχουμε αρκετά δεδομένα ώστε να πάμε σε ένα στοίχημα υπέρ ή κατά της αλλαγής, μπορούμε απλά να αποφύγουμε το ματς αυτό, άλλωστε το no bet είναι και αυτό μία στοιχηματική επιλογή και μάλιστα πολύ καλή.