Κορωνοϊός και στοίχημα: Πως επηρεάζονται τα αθλητικά γεγονότα από την επιδημία;

Συνήθως, όταν μία φυσική καταστροφή χτυπά μία συγκεκριμένη τοποθεσία στον κόσμο, όλες οι τοπικές επιχειρήσεις επηρεάζονται από αυτή και τους παίρνει χρόνο να επανέλθουν. Όμως τι γίνεται όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία παγκόσμια απειλή όπως ακριβώς αυτή τη στιγμή με τον Κορωνοϊό ή Covid 19; Σε αυτό το άρθρο, θα γυρίσουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε πως το στοίχημα επιβίωσε μέσα από όλες τις κρίσεις που έχει περάσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν.

Πως επηρεάζει ο Κορωνοϊός τον αθλητικό κόσμο;

Οι αθλητικές λίγκες και ομοσπονδίες σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση του ιού, με μερικές χώρες να έχουν ήδη αναλάβει δράση. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρώσει ή αναβάλει αγώνες, ενώ άλλες έχουν δώσει εντολή για διεξαγωγή τους κεκλεισμένων των θυρών όπως στη δική μας. Η Ιταλία πήρε τα πιο δραστικά μέτρα λόγω της μεγάλης εξάπλωσης με τα χιλιάδες κρούσματα και ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων έως τις 3 Απριλίου. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ήδη προβεί στην ματαίωση κάποιων παιχνιδιών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως ο ιός εξακολούθησε να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, με ένα από τα μέτρα να είναι η πλήρης ακύρωση όλης της ποδοσφαιρικής δράσης για σχεδόν ένα μήνα.

Τα Βρετανικά αθλητικά γεγονότα αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό πλήγμα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών σε περίπτωση ακύρωσης παιχνιδιών της Πρέμερ Λιγκ ή άλλων μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως το Cheltenham 2020, το Grand National 2020 κ.α. Για παράδειγμα, το Cheltenham είχε ακυρωθεί ξανά το 2001, όντας τότε ένα γεγονός διάρκειας μόνο τριών ημερών, κοστίζοντας στη βιομηχανία στοιχήματος πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες! Πλέον το ιπποδρομιακό φεστιβάλ του Τσέλτεναμ διεξάγεται για τέσσερις ημέρες και αποφέρει στις στοιχηματικές τζίρο 500 εκατομμυρίων.

Άλλα αθλήματα πλήττονται επίσης από τον Κορωνοϊό, όπως το Κινεζικό Γκραντ Πρι της Φόρμουλα 1 που ακυρώθηκε, ενώ οι πιθανότητες να επηρεαστούν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο είναι πλέον αυξημένες και προκαλούν πονοκέφαλο στους διοργανωτές.

Στοιχηματικές vs Κορωνοϊός

Το στοίχημα ξεκίνησε πριν 2000 χρόνια και επιβίωσε όλους αυτούς τους αιώνες παρόλο που οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν πολέμους, αρρώστιες, επιδημίες κλπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως η βιομηχανία του στοιχήματος κατάφερε να ξεπεράσει όλα αυτά τα συμβάντα και να εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο επικερδής βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν μία τραγωδία πλήξει μία συγκεκριμένη περιοχή, για παράδειγμα ένας σεισμός ή οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή, αυτή η περιοχή προφανώς θα έχει προβλήματα όπως και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις online στοιχηματικές, καθώς οι άνθρωποι έχουν τη τάση να κλείνονται στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια καταστροφών και να ασχολούνται με το στοίχημα και με τα external linkExternal links are prohibited. Αυτό συνέβη και στη περίπτωση της Αυστραλίας όταν την έπληξαν οι τεράστιες πυρκαγιές πρόσφατα.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία διαδικτυακού στοιχήματος της Αυστραλίας, οι παίκτες τοποθέτησαν περισσότερα στοιχήματα όσο διαρκούσε η καταστροφή απ’ ότι σε άλλες χρονικές περιόδους, με την εξήγηση να είναι πολύ απλή: δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν από το να προστατέψουν τους εαυτούς τους μένοντας στο σπίτι. Όλοι ξέρουν άλλωστε ότι οι Αυστραλοί είναι οι μεγαλύτεροι τζογαδόροι στον κόσμο και ότι οι μεγάλες στοιχηματικές εστιάζουν σε αυτούς.

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι στοιχηματικές θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη αυτή τη περίοδο μόνο και μόνο επειδή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η απειλή του ιού είναι πλέον παγκόσμια, οπότε πάρα πολλά αθλητικά γεγονότα θα ακυρωθούν που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να ποντάρει στις αγαπημένες του διοργανώσεις, παιχνίδια ή τουρνουά. Η κίνηση στα φυσικά πρακτορεία ίσως επίσης μειωθεί, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των διαδικτυακών στοιχηματικών.

Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν θα πλήξει το σύνολο των στοιχηματικών, αφού δεν προσφέρουν μόνο αθλητικά στοιχήματα αλλά και άλλα τυχερά παιχνίδια όπως φρουτάκια, casino, poker κ.α. Κάποιες κυβερνήσεις ήδη προτρέπουν τους πολίτες τους να μένουν περισσότερο στο σπίτι, οπότε τι αναμένεται να κάνουν οι παίκτες; Το πιθανότερο είναι να κάνουν το ίδιο με τους Αυστραλούς, να αφιερώσουν πιο πολύ χρόνο στον τζόγο, παίζοντας συνολικά μεγαλύτερα ποσά.

Συνοψίζοντας, οι στοιχηματικές θα πληγούν, όχι όμως τόσο πολύ, κυρίως λόγω της δυνατότητάς τους να βρίσκουν πάντα τρόπο να επιβιώνουν. Για παράδειγμα, κάποια site προσφέρουν ήδη αγορές για το αν θα ακυρωθούν γεγονότα εξαιτίας του Κορωνοϊού, ενώ άλλες προσπαθούν να δελεάσουν τους παίκτες προσφέροντας μπόνους, free bets και άλλα για τα γεγονότα που τρέχουν ακόμα.