Έντονο το ενδιαφέρον για τις νέες άδειες

Από Σεπτέμβριο οι πολύ αναμενόμενες μόνιμες άδειες για τις στοιχηματικές στην Ελλάδα. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για Ιούνιο, τελικά οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα λάβουν τις άδειες για δραστηριοποίηση στο χώρο του στοιχήματος μετά το καλοκαίρι.

Έως τώρα υπάρχουν αιτήσεις από στοιχηματικές που ήδη λειτουργούν με προσωρινές άδειες αλλά και από νέους “παίκτες” που επιθυμούν να μπουν στην αγορά. Κάποιες από τις στοιχηματικές που αυτή τη στιγμή ενδιαφέρονται και έχουν κάνει αίτηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι: ο ΟΤΕ (σε σύμπραξη με την Intralot), η William Hill, η Ladbrokes, η Betsson, η Parimatch και η Fonbet, ενώ έχουν ακουστεί και άλλα σημαντικά ονόματα από τον κόσμο του στοιχήματος όπως η Pinnacle.

Η σύμπραξη ΟΤΕ - Intralot θα αποτελέσει ίσως την πιο τρανταχτή είσοδο στην Ελληνική στοιχηματική αγορά. Σύμφωνα με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και με την τεχνογνωσία της Intralot, το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Η William Hill αναμένεται να κάνει δυναμική είσοδο επίσης - ουσιαστικά δυναμική επιστροφή, εφόσον έχει υπάρξει και παλαιότερα στην αγορά - με βασικό της πλεονέκτημα την εμπειρία στο χώρο. Η Ladbrokes κάτω από την ομπρέλα ήδη υπάρχοντος ομίλου σχεδιάζει να μπει στην αγορά με μόνιμη αδειοδότηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία από την τεράστια ιστορία της.

Η Betsson έχει ήδη ξεκινήσει τα βήματα για την ελληνική αγορά - στελεχώνει κιόλας το ελληνικό τμήμα - και έτσι αναμένεται να κάνει και αυτή μια πολύ δυναμική είσοδο. Τέλος για τις δύο Ρωσικές εταιρείες Parimatch και Fonbet, οι πληροφορίες τις θέλουν να ενδιαφέρονται έντονα, όμως λόγω της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας, ίσως αναβάλλουν τα πλάνα τους για το 2021.

Η διαδικασία και το κόστος των νέων αδειών

Ενεργή παραμένει η διαδικασία για τη χορήγηση μόνιμων αδειών στις εταιρείες διενέργειας διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και έτσι όποια επιχείρηση ενδιαφέρεται για να αδειοδοτηθεί θα πρέπει να καταθέσει αίτηση άδειας. Υπάρχουν δύο είδη άδειας: άδεια για τη λειτουργία online στοιχήματος και άδεια για τη λειτουργία λοιπών διαδικτυακών παιχνιδιών. Η πρώτη άδεια κοστίζει 3.000.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη κοστίζει 2.000.000 ευρώ. 

Κάθε εταιρεία που ενδιαφέρεται για να λειτουργήσει στην Ελλάδα θα κάνει αίτηση για την άδεια που αντιστοιχεί στο αντικείμενο της. Αξίζει να σημειωθεί πως μια εταιρεία μπορεί να κάνει ταυτόχρονη αίτηση και για τις δύο άδειες, ενώ η ισχύς τους είναι για 7 έτη. Έτσι λοιπόν, το κράτος θα εισπράττει 5.000.000 ευρώ για κάθε συνδυαστική άδεια (και τα δύο είδη), κάτι που αποτελεί την πιο συνηθισμένη πρακτική από πλευράς των εταιρειών. Εκτός από το ποσό αυτό, το κράτος θα εισπράττει έσοδα από τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, που θα φτάνει το 35%!

Οι ενδιαφερόμενοι πιέζουν για ευνοϊκότερους όρους και για πιο ελαστική αντιμετώπιση ως προς τον τρόπο εξόφλησης του κόστους των αδειών αλλά και ως προς το ύψος της φορολογίας. Επικαλούμενοι την πρωτόγνωρη φετινή χρονιά με την υγειονομική αλλά και επερχόμενη οικονομική κρίση, ζητούν να γίνεται καταβολή δόσεων (συγκεκριμένα 7 δόσεων) για την πληρωμή των αδειών και όχι εφάπαξ εξόφληση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα οικονομικά τους λόγω της κρίσης.

Η νέα εποχή

Η Κυβέρνηση θέλει να τελειώσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος του έτους, για να μπορέσει να βάλει στο ταμείο της τα έσοδα από τη χορήγηση των αδειών στις στοιχηματικές εταιρείες. Θέλει όμως να αρχίσει κινείται και η αγορές με τα νέα δεδομένα και τις νέες εταιρείες, αφού κάτι τέτοιο θα της φέρει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από τη φορολογία των κερδών του κλάδου.

Το θέμα είναι, εκτός από το κράτος, να ωφεληθούν και οι ίδιοι οι παίκτες από την αύξηση του ανταγωνισμού. Αναμένεται πως η αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις νέες στοιχηματικές εταιρίες θα είναι προς όφελος των παικτών, που θα τις δουν να προσφέρουν γη και ύδωρ για να τους κάνουν πελάτες τους.

Ο ρόλος της ΕΕΕΠ θα είναι ουσιαστικός, αφού με την κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας του κλάδου, θα είναι σε θέση να επηρεάσει τις διαδικασίες όμως και την απόφαση επιχειρήσεων να έρθουν στην Ελληνική αγορά. Ένας σωστός κανονισμός μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς, προστατεύοντας παράλληλα και τους παίκτες απέναντι στις στοιχηματικές.