Αλήθειες και μύθοι για το ποδοσφαιρικό στοίχημα

Το αθλητικό στοίχημα αποτελεί καθημερινό χόμπι για εκατομμύρια ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες, στην πιο πρωτόγονη μορφή του. Αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα έχει προσφέρει γόνιμο έδαφος για αμέτρητους δημοφιλείς μύθους όχι μόνο για να ριζώσουν, αλλά και να ανθίσουν πλήρως στο μυαλό του μέσου παίκτη του στοιχήματος. Εάν στοιχηματίζετε ή είστε απλά ένας φαν του ποδοσφαίρου θα έχετε σίγουρα ακούσει μερικούς από αυτούς αρκετές φορές. Ας δούμε λοιπόν 6 από τους πιο δημοφιλείς μύθους του στοιχήματος.

1. Κανείς δεν κερδίζει μακροπρόθεσμα

Αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος μύθος από όλους. Θα βρείτε εκατομμύρια παίκτες που μπορούν να το επιβεβαιώσουν και μόνο μερικούς που κατάφεραν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Κάθε πολιτισμός έχει ένα ρητό για τα τυχερά παιχνίδια και την απώλεια χρημάτων. Προφανώς, αυτός ο μύθος δεν ήρθε από το πουθενά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών χάνει πολύ πιο συχνά από ό, τι κερδίζει. Αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, απλά ελέγξτε αν οι στοιχηματικές κερδίζουν ή χάνουν χρήματα κάθε χρόνο.

Η αλήθεια: Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Το στοίχημα δεν έχει να κάνει κατά πολύ με τον τζόγο. Προφανώς, χρειάζεται και η θεά τύχη, αλλά το κέρδος στο στοίχημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο στοίχημα και τα φρουτάκια, τη ρουλέτα ή ακόμα και το blackjack. Οι αποδόσεις δεν προέρχονται από τα μαθηματικά αλλά από ανθρώπους που ως γνωστόν είναι επιρρεπείς στα λάθη. Από εμάς εξαρτάται λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτά τα λάθη μέσω της πειθαρχίας και της γνώσης και να κερδίσουμε από το στοίχημα.

2. Στημένοι αγώνες από τις στοιχηματικές

Ένας τυπικός μύθος, που αναπτύχθηκε κυρίως από θεωρητικούς συνωμοσίας. Βάση αυτού του μύθου, υπάρχει μια διεθνής διευθύντρια στοιχηματική, η οποία χειρίζεται ουσιαστικά κάθε αγώνα για να απονείμει τα λιγότερα πιθανά κέρδη! Κάθε μεγάλη έκπληξη είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι "όλα είναι στημένα". Όταν κάποιος πέσει θύμα μίας έκπληξης είναι εύκολο (και κάπως βολικό) να πιστέψει ότι ο αγώνας ήταν στημένος.

Η αλήθεια: Οι στοιχηματικές δεν στήνουν αγώνες επειδή δεν τους χρειάζεται να το κάνουν. Έχουν τεράστια κέρδη μέσω του τζίρου τους, που σημαίνει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση του ποσού στοιχημάτων σε κάθε αγώνα. Στην πραγματικότητα, οι στοιχηματικές είναι πολέμιοι των στημένων αγώνων, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τεράστια ποσά από αυτούς που τους στήνουν.

3. Είναι πιο εύκολο να κερδίσετε με ένα μεγάλο κεφάλαιο

Αυτός ο μύθος είναι πιο διαδεδομένος μετά από Σαββατοκύριακα, στα οποία όλα τα φαβορί έχουν κερδίσει τους αγώνες τους. Το συμπέρασμα είναι πάρα πολύ γνωστό: αν κάποιος είχε στοιχηματίσει € 1.000 στην Άρσεναλ με απόδοση 1,20, θα είχε κερδίσει € 200 χωρίς να κουραστεί. Προφανώς, είναι ευκολότερη αυτή η νίκη από ότι αν πόνταρε υπέρ ενός αουτσάιντερ με απόδοση 5.00 (ή ενός παρολί με ίδια απόδοση), όπου ένα ποντάρισμα € 50 θα είχε αποφέρει το ίδιο κέρδος (€ 200). Έτσι, κάποιοι πέφτουν στη γνωστή παγίδα να θεωρούν μάταιη τη μελέτη για να φτάσουν στις σωστές επιλογές, επειδή είναι βέβαιοι ότι οι επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος σπαταλούν τεράστια ποσά σε σίγουρα φαβορί ώστε να καρπωθούν τα εβδομαδιαία κέρδη τους.

Η αλήθεια: Το να κερδίσει κανείς με ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι το ίδιο δύσκολο με το να είχε ένα μικρό. Ένας παίκτης που παίζει μεγάλα ποσά διατρέχει στην πραγματικότητα τον ίδιο ή μεγαλύτερο κίνδυνο, εφόσον σε κάθε ποντάρισμα ρισκάρει μεγάλα ποσά, αντίστοιχα του κεφαλαίου του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς εκτός από το κεφάλαιο μπορεί να κινδυνεύσουν και η σωματική και ψυχική υγεία του παίκτη.

4. Οι στοιχηματικές γνωρίζουν καλύτερα

Αυτό υπερτονίζεται όταν ένα πολύ δημοφιλές στοίχημα με μεγάλη απόδοση δεν επιβεβαιώνεται. Πιστεύεται από κάποιους ότι οι μπουκ ξέρουν τι θα συμβεί ή ότι έχουν εσωτερική πληροφόρηση που είναι απρόσιτη από τους μέσους παίκτες. Επίσης υπάρχει και η άποψη ότι διαθέτουν λογισμικά και αλγόριθμους που τους επιτρέπουν να αναλύουν στατιστικά στοιχεία σε τέτοιο βαθμό που φτάνουν να προβλέπουν με υψηλά ποσοστά επιτυχίας τι θα συμβεί σε έναν αγώνα.

Η αλήθεια: Πίσω από τις στοιχηματικές υπάρχουν άνθρωποι και όπως και οι υπόλοιποι, μπορούν να κάνουν λάθη και να φτάσουν σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν δίνουν την αναγκαία προσοχή σε κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη ενός αποτελέσματος. Εάν εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα (ειδικά σε ένα λιγότερο δημοφιλές), θα παρατηρήσετε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ συχνά. Οι μπουκ έχουν πράγματι την εμπειρία, τη γνώση, το λογισμικό και μία σαφή εικόνα της αγοράς ανά πάσα στιγμή, παρ’ όλα αυτά όμως, μπορούν να νικηθούν από έναν έξυπνο και αφοσιωμένο παίκτη.

5. Τα δημοφιλή στοιχήματα κερδίζουν σπάνια

Αυτός είναι ένας πολύ ενδιαφέρον μύθος σε συνέχεια άλλων παραπάνω που υποστηρίζουν ότι οι στοιχηματικές γνωρίζουν καλύτερα ή ότι στήνουν αγώνες. Αν έχετε διαβάσει άρθρα στρατηγικής στοιχηματισμού, μπορεί να έχετε συναντήσει τη "Heavy boat theory" ή "Θεωρία της φορτωμένης βάρκας". Μία σύντομη περιγραφή της είναι ότι όσο περισσότερα χρήματα τοποθετούνται υπέρ ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα επιβεβαίωσής του. Αγαπημένη θεωρία των θεωρητικών συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι οι στοιχηματικές καθορίζουν αποτελέσματα ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους και να χειριστούν τους παίκτες.

Η αλήθεια: Υπάρχουν εκατοντάδες υπερφορτωμένοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα όπου τις περισσότερες φορές τα φαβορί καταλήγουν νικηφόρα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη θεωρία. Είμαστε καχύποπτοι από τη φύση μας, οπότε είναι λογικό να επικεντρωνόμαστε σε σενάρια στα οποία φαίνεται ότι κάποιος μας πατρονάρει. Εκπλήξεις συμβαίνουν συχνά κάθε εβδομάδα, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχουν στοιχηματιστεί στους αγώνες.

6. Χάνονται περισσότερα στοιχήματα απ’ ότι κερδίζονται εξαιτίας των γκολ που μπαίνουν στις καθυστερήσεις

Αναμφισβήτητα, αυτός είναι άλλος ένας δημοφιλής μύθος. Κάθε παίκτης έχει μια ιστορία να πει για ένα στοίχημα που έχασε λόγω ενός γκολ που μπήκε στις καθυστερήσεις. Αισθάνεται σαν το σύμπαν να έχει συνωμοτήσει εναντίον αυτής της συγκεκριμένης επιλογής του. Και δεν συμβαίνει μία ή δύο φορές αλλά πιστεύει ότι πάντα αυτό το γκολ της τελευταίας στιγμής είναι κατά του και ποτέ υπέρ του.

Η αλήθεια: Σίγουρα, η τύχη είναι καμιά φορά σκληρή, ωστόσο αν θέλει κάποιος να βελτιωθεί ως παίκτης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Υπήρξαν επίσης πολλές φορές που κερδήθηκε ένα στοίχημα λόγω ενός καθυστερημένου γκολ. Δυστυχώς, η απώλεια χρημάτων λόγω μιας άσχημης νίκης αφήνει εντονότερη εντύπωση σε σύγκριση με το χαμόγελο της τύχης. Το στυλ παιχνιδιού παίζει επίσης μεγάλο ρόλο σε αυτό. Εάν είναι σημεία που προσφέρονται από τις στοιχηματικές με μεγάλες αποδόσεις, σε αουτσάιντερ ή στο under σε αγώνες μεταξύ ομάδων που σκοράρουν συχνά, είναι πολύ πιθανό τα καθυστερημένα γκολ να κοστίζουν συχνότερα.