Στοίχημα στο Τένις: τα υπέρ, τα κατά και πως να ποντάρετε σε αυτό

Το τένις είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στα στοιχηματικά site μετά το ποδόσφαιρο τόσο στο ζωντανό στοίχημα όσο και στο pregame. Το τένις είναι ένα πολύ δυναμικό άθλημα και επομένως μπορεί να υπάρχουν συχνές εναλλαγές σε έναν αγώνα. Ένας παίκτης που δεν επιθυμεί να περιμένει ένα γκολ στο ποδόσφαιρο, συχνά στρέφεται στο τένις ποντάροντας στους νικητές των σετ και των games κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για το λόγο αυτό ο όγκος των πονταρισμάτων στο τένις μερικές φορές υπερτερεί του όγκου των πονταρισμάτων στο ποδόσφαιρο. 

Πλεονεκτήματα

Ικανότητα παρακολούθησης της κατάστασης των παικτών: Ενώ στο ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την φυσική και ψυχολογική κατάσταση 11 παικτών, στο τένις αυτό είναι αρκετά πιο εύκολο. Χρειάζεται να παρακολουθήσει κάποιος μερικούς αγώνες ενός αθλητή για να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα για την κατάσταση του αθλητή.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει κανείς να κατανοήσει τον «κύκλο» της κατάστασης ενός αθλητή, από το ένα στάδιο φόρμας στο επόμενο. Συνήθως κάθε στάδιο αυτού του κύκλου για τους αθλητές του τένις διαρκεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Καθώς ένας παίκτης αποκτά εμπειρία πάνω σε αυτό, μπορεί πολύ πιο εύκολα να αξιολογήσει και να εκτιμήσει σωστά την τωρινή κατάσταση του αθλητή και να προβλέψει την μελλοντική του κατάσταση. Στο τένις γυναικών, «οι δύσκολες ημέρες» φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση των αθλητριών. Κάποιοι παίκτες διατηρούν και ημερολόγιο με αυτές τις δύσκολες ημέρες των γυναικών αθλητριών, αλλά δεν είναι γνωστό πώς το καταφέρνουν αυτό!

Συχνές ανατροπές στους αγώνες: Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι μειονέκτημα, στην πραγματικότητα έμπειροι παίκτες διαβεβαιώνουν πως είναι ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό όσον αφορά στο στοίχημα. Οι πιο συχνές ανατροπές παρατηρούνται στους αγώνες τένις γυναικών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στο ανδρικό τένις δεν υπάρχουν αλλαγές. 

Τακτικότητα των αγώνων: Ένας παίκτης μπορεί πάντα να στοιχηματίσει στο τένις (οποιαδήποτε στιγμή, οποιαδήποτε μέρα). Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, όπου σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν διαλείμματα δύο ή και τριών εβδομάδων, η αγωνιστική σεζόν στο τένις σταματά μόνο στο τέλος κάθε χρόνου για 14 ημέρες. Ακόμα και σε αυτές τις 14 ημέρες όμως, υπάρχουν τρία-τέσσερα ενδιάμεσα τουρνουά, ώστε να μην «πλήττουν» οι φανατικοί του αθλήματος. Η αγωνιστική μετά ξεκινά και πάλι στις αρχές Ιανουαρίου

Μειονεκτήματα

Αβεβαιότητα του χρόνου έναρξης και λήξης ενός αγώνα: Στα ομαδικά αθλήματα η ώρα έναρξης ενός αγώνα καθορίζεται μέρες πριν τον αγώνα, στο τένις όμως η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Στα τουρνουά κάθε αγώνας ξεκινά εφόσον έχει τελειώσει ο προηγούμενος (εάν δεν τελειώσει ο προηγούμενος δε μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος) και επομένως δε μπορεί κανείς να ξέρει με σιγουριά πότε θα αρχίσει καθώς οι προηγούμενοι μπορεί να καθυστερήσουν ή και να μεταφερθούν σε επόμενη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τη λήξη ενός αγώνα. Για παράδειγμα, εάν ο παίκτης σχεδιάζει να κάνει γρήγορα ανάληψη ή να ποντάρει σε νέο στοίχημα, τότε θα πρέπει να προσαρμοστεί σε όλο αυτό. 

Καιρικές συνθήκες: Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τους αγώνες τένις και τα αποτελέσματα τους είναι ο καιρός. Κατά κόρον, οι αγώνες τένις παίζονται σε ανοιχτά γήπεδα και έτσι οι καιρικές συνθήκες αναμφισβήτητα έχουν επίδραση σε αυτούς. Ένας αγώνας μπορεί να αναβληθεί για μέρες αν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις και ακόμα και όταν ξεκινήσει, μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός καθώς οι αθλητές πρέπει να ανακτήσουν την ψυχολογία τους και να αρχίσουν από το μηδέν. Οι βροχές πολλές φορές έχουν θετική επιρροή στους αθλητές που είναι καλοί σέρβερς, καθώς το υγρό τερέν αυξάνει τη ταχύτητα της μπάλας δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της υποδοχής ενός καλού σερβίς.

Χαρακτηριστικά του ατομικού αθλήματος: Ποντάροντας σε ομαδικά αθλήματα είναι πολύ πιο ασφαλές γιατί η κακή ψυχολογία ή η κακή φυσική κατάσταση ενός αθλητή από την ομάδα δε μπορεί συνήθως να επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό τον αγώνα. Στην περίπτωση του τένις όλα είναι πιο περίπλοκα – η κακή φυσική ή ψυχολογική κατάσταση και το πεσμένο ηθικό ενός αθλητή αυτόματα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες του να νικήσει. Το κακό είναι πως αυτό τις περισσότερες φορές μπορούμε να το καταλάβουμε μόνο αφού ο αθλητής έχει παίξει κάποιους αγώνες και έχουμε δει την κατάσταση του. Επιπλέον στο τένις υπάρχουν και πολλοί τραυματισμοί που ενώ σε ένα ομαδικό άθλημα αυτό θα απαιτούσε την αντικατάσταση του αθλητή, στο συγκεκριμένο άθλημα σημαίνει μέχρι την αποχώρηση του από το τουρνουά. Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να χάνει κανείς ένα στοίχημα επειδή ο αθλητής αρνείται να συνεχίσει έναν αγώνα ενώ δεν έχει σοβαρό τραυματισμό. 

Αγορές

Στοίχημα στο αποτέλεσμα: Αυτό το στοίχημα είναι για το ποιος από τους δύο αντιπάλους θα είναι ο νικητής του αγώνα. Η νίκη συνήθως προσφέρεται με τη χαμηλότερη γκανιότα και με τα υψηλότερα όρια, όμως είναι απίθανο ένας παίκτης να βρει μεγάλη διαφορά αποδόσεων εδώ. Σύμφωνα με στατιστικά, αυτό το στοίχημα είναι το δημοφιλέστερο. 

ΧάντικαπΠοντάροντας ο παίκτης προσπαθεί να προβλέψει τον αριθμό των gamesμε τον οποίο ο ένας αθλητής θα κερδίσει τον άλλον. Το χάντικαπ μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. Το θετικό δίνεται στα αουτσάιντερ και το αρνητικό στα φαβορί. Για παράδειγμα, εάν ένας παίκτης στοιχηματίσει σε έναν αθλητή με χάντικαπ -3.5, τότε θα πρέπει ο αθλητής να κερδίσει με τουλάχιστον 4 gamesσυνολικά. Εάν στοιχηματίσει με χάντικαπ +3.5, τότε ο αθλητής θα πρέπει να κερδίσει ή να μη χάσει με περισσότερα από 3 games.

Στοίχημα στα σύνολα: Εδώ είναι στοίχημα στο συνολικό αριθμό των gamesκαι των δύο αθλητών μέσα στον αγώνα. Ο παίκτης μπορεί να ποντάρει πως το σύνολο των games είναι περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που δίνεται. 

Στοίχημα στα σετ: Εδώ ο παίκτης ποντάρει στο τελικό σκορ των σετ. Για παράδειγμα, ποντάροντας στο 2-0 ο παίκτης προβλέπει ότι ο αθλητής στον οποίο ποντάρει θα κερδίσει τον αγώνα με 2-0 σετ.

Άλλα στοιχήματα: Πολλές στοιχηματικές προσφέρουν περισσότερα στοιχήματα στο τένις, εμπλουτίζοντας τις αγορές τους για να ικανοποιούν τους πελάτες τους. Προσφέρουν τη δυνατότητα για ποντάρισμα στο νικητή του πρώτου, δεύτερου και υπολοίπων σετ, στο νικητή κάθε game, στα tie-breaks, στον αριθμό των break points κτλ. 

Αναλύσεις πριν τον αγώνα (pre-game)

Οι pre-gameαναλύσεις στο τένις από τη μια είναι πολύ δύσκολες και από την άλλη σε σύγκριση με άλλα αθλήματα είναι ευκολότερες. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Παρακάτω περιγράφονται οι πιο σημαντικοί.

Τερέν (επιφάνεια του γηπέδου): Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι το τερέν που θα παιχτεί ο αγώνας. Στο σύγχρονο τένις υπάρχουν τέσσερις τύποι τερέν: σκληρά γήπεδα, χωμάτινα γήπεδα, με γρασίδι και χαλί (χλοοτάπητα).

Κάθε τύπος γηπέδου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά με πιο σημαντικό την αναπήδηση ή rebound της μπάλας. Στο χωμάτινο γήπεδο τοreboundείναι ψηλό και αργό, κάνοντας το παιχνίδι μεγαλύτερο και πιο «ντελικάτο». Το πλεονέκτημα του σκληρού γηπέδου είναι το ότι οι παίκτες μπορούν να είναι τεχνικά και ψυχολογικά πιο ισορροπημένοι. Στο γρασίδι οι αθλητές που κάνουν δυνατό σερβίς έχουν σημαντικό πλεονέκτημα και γενικότερα επειδή το rebound είναι χαμηλό και γρήγορο το game κρίνεται σε τρία ή τέσσερα χτυπήματα. Το σκληρό γήπεδο είναι κάπου ανάμεσα στο χωμάτινο και στο γρασίδι, γι’ αυτό και οι περισσότεροι αθλητές το θεωρούν το πιο «ακριβές» στο να δείχνει τη δύναμή τους.

Κατάταξη/βαθμολογία: Η κατάταξη των αθλητών αναφέρεται ως δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας, διότι ο τύπος γηπέδου πολλές φορές παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Γενικότερα, ένας παίκτης δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του αποκλειστικά τη βαθμολογική κατάταξη γιατί περισσότερο θα μπερδευτεί παρά θα βοηθηθεί.

Statusτου τουρνουά και κίνητρο: Το κίνητρο είναι από τα πιο βασικά στις pre-game αναλύσεις. Όπως είναι γνωστό, το κίνητρο – με όλα τα άλλα να είναι ίδια – παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Παράγοντες που επηρεάζουν το κίνητρο – εκτός του χρηματικού επάθλου – είναι το status του τουρνουά, η υποστήριξη του κόσμου στο γήπεδο, η δυνατότητα ανέλιξης στη βαθμολογική κατάταξη, η επιθυμία για νίκη του τουρνουά της χρονιάς ή ακόμα και η προσωπική αντιπαλότητα μεταξύ αθλητών. Ειδικότερα, το status του τουρνουά είναι τόσο σημαντικό, που οι αθλητές σε όποια κατάσταση κι αν είναι πάντα θα προσπαθούν για να διατηρήσουν τη θέση τους για παράδειγμα στα Grand Slam. Ίσως λιγότερο διάσημο, αλλά πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους αθλητές είναι και το Masters Series. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις μικρότερες διοργανώσεις όταν πρόκειται για σοβαρούς και καλούς αθλητές, που πολλές φορές αποδεικνύεται ότι δηλώνουν συμμετοχή σε μικρά τουρνουά καθαρά για να τη χρηματική αμοιβή για τη συμμετοχή τους και έτσι συχνά αποκλείονται στους δύο πρώτους γύρους.

Αναμετρήσεις: Σε κάθε άθλημα υπάρχει αυτό που λέμε «εύκολος» και «δύσκολος» αντίπαλος. Κάποιες φορές συμβαίνει ένας τοπ αθλητής να δυσκολεύεται σε παιχνίδια με αντιπάλους της δεύτερης κατοστάδας της γενικής κατάταξης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί το στυλ παιχνιδιού του κατώτερου κατά τα άλλα αντιπάλου του δεν τον βολεύει. Η δυσκολία του μπορεί να προέρχεται από στοιχεία του παιχνιδιού του αντιπάλου όπως το γενικότερο στυλ, να είναι αριστερόχειρας κ.α. Ακόμα και σε αυτήν τη περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ο τύπος του τερέν, διότι ένας αντίπαλος που δεν βολεύει στο σκληρό, μπορεί να μην φέρει καμία αντίσταση στο γρασίδι.

Τρέχουσα κατάσταση: Η τρέχουσα κατάσταση του αθλητή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στο στοίχημα, ίσως περισσότερο και από την βαθμολογική κατάταξη και το ιστορικό των αναμετρήσεων. Η αξιολόγηση της κατάστασης του αθλητή δεν είναι κάτι δύσκολο- χρειάζεται να ανατρέξει κάποιος στους 2-3 τελευταίους αγώνες του (οι αγώνες όμως δεν πρέπει να είναι παλαιότεροι από δυο εβδομάδες πριν τον επικείμενο αγώνα).

Εδώ πρέπει να τονίσουμε το ρίσκο του πονταρίσματος στον αθλητή που είναι ψηλότερα στην βαθμολογική κατάταξη και που όμως η κατάσταση του είναι αμφίβολη. Όπως έχει αποδειχθεί μια τέτοια τακτική είναι σπανίως κερδοφόρα και μπορεί να φέρει και ζημίες μακροπρόθεσμα. Είναι προτιμότερο πολλές φορές να αλλάξουμε τακτική και να στοιχηματίσουμε κατά των φαβορί που δεν είναι σε καλή φόρμα.

Στατιστικά: Αναμφίβολα από μια pre-gameανάλυση δε θα μπορούσαν να λείπουν οι «αριθμοί», που δίνουν την πιο λεπτομερή εικόνα ενός επικείμενου αγώνα. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να προσέξουμε το ποσοστό νικών στον πρώτο και δεύτερο γύρο όπως και στα games. Εάν πρόκειται κάποιος να ποντάρει στον ‘ασθενέστερο’ αθλητή, αυτά θα δείξουν την ικανότητα του να διατηρηθεί απέναντι στο φαβορί. Επιπλέον, πρέπει να προσέξουμε την αναλογία νικών και επιθέσεων. Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να ποντάρει κάποιος σε έναν αξιόπιστο, αμυντικό αθλητή – να ποντάρει δηλαδή κατά ενός αθλητή που είναι πιο επιθετικός και μπορεί να κάνει πολλά λάθη, ακόμα και όταν έχει στο ιστορικό του πολλές νίκες.

Όπως γίνεται κατανοητό, το ποντάρισμα στο τένις είναι μια ολόκληρη επιστήμη που έχει τους δικούς της τύπους, σταθερές, μεταβλητές και αγνώστους. Στο άρθρο αυτό παρουσιάσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του αθλήματος, όμως για να καταλάβει κάποιος πραγματικά το τένις χρειάζεται εμπειρία. Πρέπει ένας παίκτης να παρακολουθεί συχνά αγώνες τένις γιατί έτσι μπορεί να αξιολογεί και να εκτιμά τη φόρμα των αθλητών, που είναι απαραίτητο για να μπορεί να κάνει πιο σωστές προβλέψεις.

Copy the token